Cred ca pot gasi repede 10 motive pentru care am decis ca trebuie neaparat sa scriem o biografie Gheorghe Urschi, probabil pentru ca in principal, nimeni nu se mai ocupa de personalitatile din Republica Moldova, dar si pentru ca anul acesta ne-a lipsit in programul de Revelion. 

Gheorghe Urschi

Gheorghe Urschi s-a nascut la 18 ianuarie 1948, in satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Peste 17 zile va aniversa 65 de ani de viata si peste 40 de cariera. Este actor, regizor și umorist, probabil cu totii va amintiti filmul Văleu, văleu, nu turna! Nu poti spune ca nu a surprins perfect situatia desprinsa din cotidianul tarisoarei nostre.

Pentru cine nu stie, a absolvit Școala de teatru “Boris Șciukin” din Moscova, apoi a inceput activitatea de actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău.

Ca regizor, a scris printre altele si urmatoarele piese de teatru: ”Mezinul” in 1979, ”Vom trăi și vom vedea” in 1986, ”Testamentul” in 1992, ”Testamentul – 2” in 2001, ”Doi cocori, două viori” in 2003.

A fost si nuvelist, dintre operele sale amintim doar cateva nuvele: ”Dealul fetelor” in 1977, ”Insula adolescenței” in 1980 sau ”Băiatul cu ghitara” din 1981.

Din pacate in iunie 2011 a suferit un atac cerebral, si desi a fost operat nu si-a mai revenit complet de atunci. Starea s-a stabilizat, stim cu siguranta ca  cei ce l-au cunoscut sau l-au urmarit la teatru sau televizor nu-l vor uita niciodata.