Biografie Ion Creanga
Nu stiu cum am scapat din vedere publicarea la sectiunea Mari Romani tocmai articolul legat de biografia lui Ion Creanga, asa ca astazi reparam greseala si va prezentam cateva dat einedite legate de biografia lui Ion Creanga. Viata povestitorului roman, celebrele sale povesti cu Pacala sau autobiografi aprezenta in Amintiri din Copilarie sunt poate cele mai cunoscute opere ale celui nascut la 1 martie 1837 in satul Humulesti.
Asa cum ii sade bine moldoveanului, Ion Creanga provine dintr-o familie numeroasa, avand sapte frati. Copilaria sa este prezentata in autobiografia romantata, publicata intre anii 1881 si 1888 in revista Convorbiri Literare. Initial se parea ca tanarul Ion Creanga va deveni preot, la dorinta mamei sale s-a inscris la Scoala catihetica din Falticeni, apoi deoarece acest lacas de invatamant a fost desfiintat, termina studiile la Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola – Iasi.
Totusi se pare ca influenta profesorului sau profesor pe Titu Maiorescu a fost mai puternica, Ion Creanga devenind invatator la Scoala primara nr. 1 din Iasi. Pana in 10 octombrie 1872 a slujit bisercia, insa a fost exclus din randurile ei pentru ca:
și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean.
Din 1875 leaga o frumoasa prietenie cu Mihai Eminescu, acesta reusind sa-l convinga sa se apuce de scris. Si Ion Creanga o face, talentul sau fiind inegalabil pana in ziua de azi. Moartea lui Eminescu si a iubitei acestuia, la care s-a adaugat si vestea ca este bolnav de epilepsie l-au afectat profund, veselul scriitor (era sufletul intrunirilor de la cenaclul literar Junimea din Iasi – unde glumele sale fara perdea erau adeseori gustate) a suferit pana in anul 1889 – la 31 decembrie parasind aceasta lume.
Cine nu a citit Ivan Turbinca, sau povestea celor cinci paini? Sau cine nu a fost impresionat de invaturile din povestirea „Ion Roata si Unirea”. Am trait cu totii cu povestiri precum Capra cu trei iezi , Povestea lui Harap-Alb sau Punguța cu doi bani.
Nu uita, All Mooldova iti va dezvalui biografia celor mai imprtanti oameni de cultura nascuti pe plaiurile MOldovei (cea a lui Stefan cel Mare)!