Multi romani isi cauta viitorul in afara granitelor Romaniei, dar oare au fost macar odata in Bucovina sa viziteze minunatul sat Ciocanesti din judetul Suceava? Aici traiesc putin peste 1400 de suflete, dar casele – ei bine aceste minunatii arhitectonice sunt unice – nu pentru ca nu mai gasesti asa ceva in Bucovina, ci pentru ca toate sunt asa. Este o lege – poate nescrisa – prin care cine-si construieste o casa in sat – comuna, dupa organizarea teritoriala a tarii, ei bine, oricine face asta va trebui sa respecte traditia. Asadar nu-ti faci tu o casa in Ciocanesti  dupa cum te duce capul, iar asta trebuie sa ne bucure.

Ciocănești Suceava – paradisul din Bucovina

In mod cert cu totii am auzit de Vatra Dornei, o zona superba a Bucovinei, dar la doar cativa pasi – hai sa zic mai exact kilometri, se afla comuna Ciocanesti. Sunt doar 20 de kilometri din centru din Vatra Dornei pana la Ciocanesti, drumul e bun si merita sa mergi sa vezi cu ochii tai cat de frumos este acolo. Nu stiu cat costa o casa, nici macar nu sunt convins ca se gasesc asa de usor, pentru ca nu am vazut sa fie nimic lasat de izbeliste aici.

Ciocanesti a fost declarat muzeu in aer liber, treci Bistrita si ajungi pe taramul viselor devenite realitate. Sunt orase unde nu gasesti un muzeu, aici exista unul – Muzeul etnografic, deci se poate daca vrei sa arati ca ai o istorie si ai cu ce te mandri. Iar bucovinenii au cu siguranta cu ce. Iar daca ai crede ca e acolo de pe vremea Habsburgilor, ei bine el a fost infiintat acum mai putin de 10 ani, in 2014. Adica a gasit primarul bani si l-a pus pe picioare.

Daca v-am zis de muzeu, trebuie sa va spun ca e cumva unul aparte, adica nu te uiti la exponate ci el este organizat pe ateliere. Adica pe ceea ce fac satenii zi de zi. de exemplu la parter este atelierul de tamplarie. Stim cu totii ca in Bucovina lemnul este cel mai important ingredient in constructii, de la case si pana la garduri si alte acareturi din gospodarie. Dar sa gasesti chiar o stana nu te asteptai, asa-i?

Casele din Ciocanesti sunt decorate doar la exterior, ai impresia ca sunt acele minunate oua de Pasti, atat de cautate si unice in toata Romania. Unde mai gasesti oare oua incondeiate, daca nu in Bucovina? Am si eu cateva de cand eram copil, adica de peste 50 de ani. DA, cele care se pastreaza nu mai au continut, dar in fiecare an se fac proaspete si ti-e mila sa le spargi. Nu-i bai, la anul se fac altele.

O sa inchei prezentarea satului cu putina istorie: numele vine evident de la fierarii din zona, Ciocanesti. Ocupatia de baza a localnicilor era fieraritul, n-ai fi crezut ca este asa intr-o zna unde lemnul si padurile sunt peste tot. iar aici fiecare casa avea atelierul ei de fierarie, asa ca muzeul nu a fost prea greu de facut – ma rfer la exponate. Nu pot sa inchei fara sa le aduc aminte iubitorilor de peste ca aici are loc si un festival al pastravului, deci ai sa te poti rasfata cu cel mai dulce peste din apele de munte fara niciun efort ( undita sa ai la tine! ).

Ciocănești Suceava

Ciocănești Suceava – paradisul din Bucovina