De ceva vreme se tot discuta cui apartine de fapt Crimeea, majoritatea celor mai putin cititi fiind de parere ca daca in 1954 Rusia a cedat Crimeea Ucrainei este si detinatoarea de drept a peninsulei din Marea Neagra. Dar daca mergem putin in istorie, aflam ca de fapt pana in 1441 nu era picior de rus in Crimeea, an in care aici au devenit stapani tatarii. Acestia au stapanit zona pana in 1783, cand a revnit Rusiei, in urma unui tratat cu turcii. [ Aici ar trebui sa ne amintim si cum a ramas Romania fara Basarabia, tot printr-un tratat dintre turci si rusi ].

Ecaterina a II-a a Rusiei a semnat un acord cu turcii, prin care in cazul in care Crimeea isi declara independenta, redevenea automat parte a Turiciei. Prin urmare tatarii au stapanit aceste teritorii timp de 342 de ani, iar Uniunea Sovietica a controlat zona din 1921 pana in 1954, adica fix 33 de ani. Chiar daca am socoti din 1783, am mai adauga inca 138 de ani, deci maxim 171 de ani. Cam putin in comparatie cu tatarii, nu credeti?

Prin urmare Crimeea apartine fie Greciei, caci grecii au format primele asezari aici si au trait pe aceste meleaguri, fie tatarilor, dar in nici un caz rusilor. Culmea este ca tratatul prin care Rusia a luat tatarilor Crimeea s-a semnat la Iasi, in anul 1792. Stau si ma intreb, de cand socotim de fapt istoria?  Si cand te gandesti ca Rusia a inceput de fapt la Kiev.

Istoria Crimeei