Toti cauta scenarii prin care Putin poate fi oprit si umilit, insa nimeni nu se gandeste cum sa-l doboare pe paranoicul de la Moscova fara nici un efort, doar excluzand Rusia din orice competitie sportiva. In primul rand din fotbal, nici o echipa ruseasca in UEFA si exclusi din FIFA. Banuiesc ca va imaginati ce ar insemna asta pentru rusi. Exista suficiente voci care vad Israelul luand locul Rusiei la CM 2014, ceea ce nu ar fi tocmai rau.

Daca Rusia va fi exclusa de la Campionatul mondial de fotbal 2014, din turneele de box si cele de gimnastica, sunt distrusi. Un dezastru financiar in sportul rusesc va oferi rusilor doar perspectiva de a bea in continuu, fara a mai visa macar odata la un prestigiu international. Ar fi o lovitura sub centura, pe care ursul siberian nu ar avea cum sa o pareze.

Orice miscare economica ar avea repercursiuni de ambele parti, in schimb o excludere a Rusiei din FIFA ar avea urmari grave doar pentru rusi, fiind posibila chiar renuntarea lui Putin de la anexarea Crimeei si revenirea la situatia anterioara. Chiar daca pare o gluma, cred eu ca e mai eficienta decat restul de sanctiuni, iar restrictionarea liberei circulatii a vorbitorilor de limba rusa ar obliga tarile ce folosesc rusa ca limba la a se delimita de Putin si politica sa ucigasa.

Rusia exclusa din UEFA