Ma luasem zilele trecute la „spor” cu un vecin, anume ca nepotul meu trebuie sa invete obligatoriu limba rusa daca vrea sa se uite la televizor. Imi zice suparat: nu-i asa, cum adica obligatoriu? Pai zic eu, nu sunt titrate in romana [ hai moldoveneasca pentru unii ] emisiunile in limba rusa, nici macar la astia de se dau mari patrioti, precum Jurnal TV. Hai fugi de aici, nu te cred – zice vecinul. Azi ma suna si isi cere scuze: mai ai avut dreptate, asa e nu sunt subtitrari in limba noastra, la emisiunile in limba rusa.

De ce nepotul meu invata limba rusa obligatoriu

Acum stau si ma intreb, daca tot sunt emisiuni in limba engleza sau franceza, le pui in rusa pentru astia de stau pe aici de sute de ani dar nu stiu limba, nepotul meu de ce sa nu se poata uita si el fara sa stie rusa la acele emisiuni? Nu cred ca Jurnal TV are o explicatie, nici daca ar fi intrebat Cheianu sau Durbala, cum e posibil ca o televiziune nationala sa nu poata fi urmarita de moldovenii care dintr-un motiv sau altul nu stiu limba rusa!

Acum sa nu fiu inteles gresit,m am dat doar un exemplu, nu am nimic cu Jurnal TV, dar daca tot era de dat pe cineva ca exemplu, de ce nu ei? O tot batem in cap de ani de zile cu ce limba vorbim, ca e asa ca e pe dincolo, dar de rezolvat treaba asta NU. Pai de ce orice vorbitor de rusa poate sa nu invete limba de stat dar noi daca vrem sa traim in Moldova trebuie sa invatam limba rusa? Daca vrem sa ave, 100% acces la informatie, evident – daca nu platesti si te uiti la desene animate in limba romana!

televiziune digitala

Televiziune digitala in Moldova