Va salut dragi Moldoveni. Sunt un globetrotter, ajuns de curand in Republica Moldova. Si cum calatoresc pe jos, am petrecut ceva timp in aceasta tara minuntata. Am scris acest articol pentru All MoLdova, pentru ca au fost singurii care m-au intampinat la granita, si m-au insotit pe parcursul primilor 30 de kilometrii parcursi in minunata voastra patrie.

Totul a fost perfect, insa ceva m-a nedumerit! Am fost intreba de cel putin 20 de ori, daca stiu limba rusa, sau cand am sa o invat. Bizar, citisem in presa ca aici se vorbeste romana si „moldoveneasca”, insa spre mirarea mea, la TV vad ca e totul in rusa, locuitorii ma intreaba daca stiu sau vreau s ainvat rusa, de parca am ajuns deja in Federatia Rusa.

Pana acum aveam o oarecare placere sa ascult vorbinduse ruseste, mai ales cand mergeam in Delta Dunarii,  in satele lipovenesti. Eu eram cel care-i rugam sa imi cante in limba materna pe rusii lipoveni, ei discutand cel putin in preajma mea in romana.

Aici ceva ma mira, nu am auzit pe nimeni intreband un vorbitor de rusa cand va invata limba de stat, cea oficiala (oricare ar fi ea si oricum s-ar numi ea). Insa ma intreaba pe mine, un nimeni venit de nicaieri de ce nu vorbesc ruseste! Am nimerit la balamuc? Sau faptul ca 90% din reclame, afise sunt in limba rusate obliga sa o inveti vrei nu vrei?

Nu am avut intentia de a a face politica, nu sunt unionist (mai degraba sunt pesimist in ceea ce priveste unirea Basarabiei cu tara Mama!), dar totusi , parca e prea bizar sa vezi ca la televizor suprapusa o voce ruseasca peste cea a interlocutorului ce vorbeste romaneste. Sunt dezamagit, asi fi dorit sa spun ceva placut, caci imi doream de mult sa ajung aici, acum, ma gandesc daca nu era mai bine sa ocoloesc pe la Galati, direct in Ucraina.

Iar raspunsul la intrebarea: de ce nu invat limba rusa? e simplu: pentru ca nu vreau! Nu imi trebuie, si nici nu pot fi obligat!