Era si cazul sa ne asteptam ca gagauzul Mihail Formuzal va interzice utilizarea sintagmei „Limba Romana” in Gagauz Eria sa. Este adevarat ca toti scriu ca gagauzul a interzis limba romana, insa este vorba de invatamant si nu de a spune ca vorbesti limba romana. Ar fi si culmea, sa se interzica a vorbi romaneste cand treci prin „gagauzerie”. Asta e viata de artist, cate odata mai esti si trist. Oricum nu credeam ca exista gagauz care sa stie limba romana, ei stiu doar rusa, fiind de fapt rusi ramasi aici si care se pretind turci.

Mihail Formuzal - gagauzul

Mihail Formuzal – gagauzul

De ce exista oare intrebarea: „ce ma esti turc?” Se referea la gagauzul greu de cap. Asteptam de mult o astfel de reactie, iar daca tot e un fel de care pe care – adica ori cu rusii ori cu Europa, gagauzul vrea cum era si firesc cu rusii sai, care probabil ii platesc bani grei sa faca pe ala „greu de cap”.

Iniţiativa de excludere a noţiunilor „limba română”, „literatura română”, „istoria românilor” din programa şcolară şi din actele instituţiilor din autonomie a fost susţinută şi de başcanul Găgăuziei. Mai mult, Mihail Formuzal vrea ca în instituţiile de învăţământ din regiune să nu se mai studieze nici istoria românilor.

Dar cum ar fi oare sa nu se mai dea pensii celor ce nu stiu nici macar „moldoveneasca”, daca e sa ne luam dupa constitutie? Sau se li se retraga cetatenia celor ce nu cunosc limba de stat? Ia sa vedem ce ar zice gagauzul?

Cum a ajuns o mana de gagauzi sa faca ce le trece prin scafarlie nu stiu, dar chiar ar trebui sa li se impuna gagauzilor sa respecte constitutia, sa vedem daca le convine! Asta ar fi o miscare isteata, ori invata „moldoveneasca” ori sa stea cu nasul pe carte si sa deschida gura cand or sti limba de stat!

Scrisoare primita de la Mihai Gavril Turcitul