Imi doresc sa traiesc ziua in care limba romana fa fi de facto si nu de jure limba oficiala in Republica Moldova. Adica sa fie vorbita de 99% din populatia tarii mele, sa o aud la radio si la televizor, sa fie folosita in magazine si institutii de stat. Imi doresc oare prea mult? Nu te-ai saturat de limba rusa? Chiar trebuie sa pui egalitate intre e bine sa stii o limba straina si vobesc 80% din timp limba rusa? Eu unul am obosit, vreau limba lui Eminescu, a lui Sadoveanu sau a lui Mateevici, tu NU?

Limba romana – limba oficiala in Moldova

Ca la moldoveni la nimeni, avem o constitutie, avem un verdict al Curtii constitutionale si de fapt tot nu stim ce limba vorbim – cand e romana, cand e moldoveneasca cand e limba de stat! Ma gandesc ca unii dintre concetatenii mei nici nu au auzit pana azi de George Sion, moldovean de-al nostru, nascut in 1822, deci cand rusii ne-au sfartecat tara, in 1812 nici nu se nascuse, a trebuit sa treaca timp pana cand moldoveanul nostru a scris oda limbii romane. Oare el, Vieru sau Doga in zilele noastre, chiar nu stiau ce spun? Stie mai bine Dodon,Usatii sau Ilan Shor?

Mult e dulce şi frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Şi pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Am o singura intrebare: de ce Eminescu e considerat moldovean, daca el insusi a scris – Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie! Nu vrem sa recunoastem ca suntem romani si ca vorbim romaneste, dar ne dorim ca toti romanii ce ne plac noua, sa fie moldoveni! Poate a venit timpul sa ne maturizam, iar daca nu vrem unirea cu tara mama, e ok – dar macar sa ne pastram demnitatea si sa ne recunoastem trecutul!

Limba romana

Limba romana – limba oficiala in Moldova