Incepem pelerinajul pe la manastirile din Republica Moldova cu Manastirea Chistoleni, o manastire construita in 1932 de IPS Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Viata monahala din manastire nu a fost nici pe departe una linistita, in 1942, din cauza razboiului, maicile au trecut la manastirea Varzaresti, iar manastirea este transformata in inchisoare pentru detinuti militari, apoi in inchisoare pentru detinuti politici.

Manastirea Chistoleni

Regimul comunist a reusit sa o distruga in intregime, mai intai a transformat manastirea in spital, apoi distrusa pana in temelii, ajungand la un moment dat sa fie folosita chiar ca gospodarie agricola.

Oameni fara credinta au folosit caramizile pentru a ridica cladirile fermelor, dar iata ca dupa 1997, la cerera localnicilor, aceasta a fost reconstruita si a devenit ceea ce cunoastem azi drept manastirea de maici Chistoleni.

Cele 50 hectare ale manastirii au fost donate de Vasile Pistol, originar din satul Sadaclia, pentru a se construi pentru prima data Manastirea Chistoleni.

Daca ai dorinta si timp, incearca sa vizitezi acest sfant lacas, este un dar pe care cu siguranta nu ai cum sa regreti ca ti l-ai facut!