Aceasta pagina nu este creata cu scopul de a sustine existenta limbii moldovenesti, sau de a polemiza cu cei ce o sustin. Nici macar nu ne propunem sa luptam pentru introducerea limbii romane ca limba oficiala in Republica Moldova, ci mai degraba ne propunem sa trecem in revista atat argumentele stiintifice care demostreaza clara ca limba moldoveneasca nu exista, dar sa ascultam si argumentele celor ce vor sa o infiinteze.

Limba Moldoveneasca

Ceea ce vrem totusi, este sa o vorbim corect. Asa cum este ea, fara rusisme, fara inventii de genul celor propuse de Stati. Si decate ori vom gasi exemple ce trebuie date, le vom da. Mai ales in Mass Media, caci ea trebuie s afaca primul pas catre o limba curata, corect folosita.

Daca esti convins ca vorbesti moldoveneste, poti sa ne spui si noua de ce si cumai ajuns la aceatsa concluzie.

Dar daca vrei sa ne spui ca asa vrei tu, ca ai ceva cu romanii sau cu limba romana, ca ne-au cotropit romanii si l-au batut pe bunelul, in timpce rusii l-au impuscat, mai bine taci.

Nu avem nimic impotriva ca limba sa se numeasca Moldoveneasca, pana la urma si „muscii nostri” pot dori orice. Dar sa nu incerce cineva sa spuna ca asa trebuie, ca e corect, sau ca nu mai stiu care comunist asa crede.

Ce ni se pare foarte bizar este modul in care o parte a populatiei din Republica Moldova priveste fenomenul. Iata doar cateva aspecte bizare:

# faptul ca se discuta in proportie de 75% in limba rusa nu ii deranjeaza, ba maimult, incearca sa gaseasca diverse justificari – s-a ajuns la aberatii de genul netraducerii comentariilor, emisiuneilor in limba rusa. Astfel fiecare cetatean al Republicii Moldova este obligat de la nastere sa invete limba rusa (desi cei de etnie rusa nu au obligatia de a invata romaneste – moldoveneste), altfel nu va putea urmari cel putin jumatate din emisiunile de la TV.

# nu te poti angaja in Republica Moldova daca nu stii limba rusa. Medicamentele au inscriptionari numai in rusa (anumite medicamente), iar exemplele contiunua.

# Moderatori TV vorbesc incorect limba romana, se supara daca sunt atentionati, desi se straduie sa ne convinga ca noi „graim romaneste” si nu moldoveneste.

Alt lucru bizar mi se pareca toti sunt de acord ca spere exemplu Grigore Vieru a fost un geniu, ca ii iubesc pe sotii Ion si Doina Aldea Teodorovici, insa uita subit ca ei erau si se considerau Romani!

Si ma mai intreb, unde sunt cei peste un milion de moldoveni din Piata Marii Adunari Nationale ? Or fi cu totii la munca in Italia?

In speranta ca vom avea ce discuta, spor la citit dictionarul!

UPDATE

”Temeliile limbii moldoveneşti”

Am preluat de pe un binecunoscut site adept al moldovenismului cateva date, care spre rusinea lor, incearca sa ne prosteasca pe fata. Asa cum am spus, in preambul, nu suntem impotriva utilizarii expresiei „limba moldoveneasca”, nici macar nu suntem imptriva celor ce considera ca ea exista, insa suntem 100% impotriva celor ce mint cu privire la ea si la istoria limbii moldovenesti. Daca in ceea ce priveste istoria, avem dubii ca cei ce o scriu, sunt raportati la evenimente, cand vine vorba de stiinta, aici lucrurile stau mult mai clar.

Deci ce ne spun adeptii molodovenismului: „Limba moldovenească este o limbă indo-europeană care are la temelie graiurile tracice din Europa de Sud-Est, înrudite cu limbile protolatine (protoitalice, iraniene). Strămoşii moldovenilor, geto-dacii, vorbeau o limbă asemănătoare celei „latine” mult înainte de expansiunea romană în regiunile Dunării.”

Ai impresia ca este o gluma din scenariul celor de la „Planeta Moldova”. Mai ramene sa ne spuna ca latinii au preluat de la proto-moldoveni limba. Expansiunea Romana in regiune? Probabil ca desi 50% sustin ca roman, romania si limbva romana au aparut in preajma anilor 1800, uita ca limba asa cum o stim din strabuni, a existat inainte de a se infiinta statul Romania. O sa ne convinga probabil ca latinii au preluat curechi (varza) de la moldoveni si l-au transformat in latinescul coliculus. Ce uita „moldovenii-md” est e faptul ca mostenirea dacica in ceea ce priveste limba, cuvintele dacice pastrate in limba romana nu se gasesc decat in romana si „moldoveneasca”. Oricat de greu de cap ai fi, pricepi ca eset vorba de originea comuna atat a poporului cat si a limbii.

”Mama limbii românești”

Daca vrei sa razi si mai tare de aceiasi moldovenii-md, citesti cum a devenit moldoveneasca mama limbii române. Cum ei au „dovezi deosebitoare” – off Doamne, probabil ca ramai mut cand vezi cate cuvinte se pot inventa azi, forma literară comună a vorbirii denota in mod evident suprematia limbii moldovenesti. Evident ca nici in America de sud nu au fost candva alte popoare, noroc cu portugezii si spaniolii, care au transformat maimutele din jungla in locuitori de azi ai continetului american.

Nu pot concuziona update-ul de astazi decat cu : pacat ca Eminescu se considera ROMAN, la fel ca si Ion si Doina Aldea Teodorovici, Grigore Vieru sau Dumitru Matcovschi.

UpDate 1 Decembrie 2013

Am gasit de curand explicatia celor de la graiesc.md , cred eu ca asta spune mai mult decat 1000 de exemple, cum stau treburile legate de limba moldoveneasca si daca sunt sau nu moldovenii romani!

graiesc-md

Explicatie graiesc-md – da click si mareste

Prin urmare, cuvintele provin de la DACI, iar dacii daca ne mai amintim, sunt exact cei ce traiau pe teritoriul ROMANIEI MARI! Din fericire!