Am ales pentru inceput una din cele mai raspandite retete culinare moldovenesti, mai ales ca astazi sarbatorim o saptamana de la lansare, si ne gandeam ca acum cu totii poftiti la niste sarmale moldovenesti. Asa cum se stie sarmalele pot fi in foi de vita de vie sau in foi de varza. Am ales s ava prezentam sarmalutele in foi de vita de vie.

Reteta sarmale Moldovenesti

Retete culinare Moldovenesti

Ingrediente:

1 / 2 kg carne de vita tocata
1 / 2 kg carne de porc tocata
50-100 g orez
1 ceapa mare dat prin masina de tocat
Piper , sare
cimbru
Marar tocat
½ lingurita de boia dulce
2 linguri de bulion
10 -20 g suc de rosii
Frunze de vita de vie

Preparare: Amestecam carnea cu oul, bulionul, condimentele , sucul de rosii, oul si orezul. Acesta din urma trebuie bine spalat si clatit in cateva ape. Frunzele trebuiesc oparite, chiar daca le-ati tinut la rece cu multa sare, se scurg si le taiem nervura aceea mare si proemnenta.

Evident ca acum le rulam,si le punem la fiert intr-o oala, unde in prealabil am asezat cateva straturi de vita de vie la fundul oalei. La fel si la sfarsit, acoperim continutul cu alte cateva frunze. Daca am pus sarmalele in oala si am lasat loc in mijloc, putem folosi acel loc pentru a pune diverse condimente, slaninuta, etc. Adaugam apa,suc de rosii, se poate pune un pic de bullion si untura deasupra, apoi le dam la copt. Indicatie din Bucovina: adaugati si serviti cu smantana!