Desi suntem in 2023 eu am facut deja un sondaj pentru anul viitor. Cam asa sunt majoritatea, fara a avea o baza fundamentata a unor astfel de intrebari puse pe strada, pe site-uri, sau oriunde se mai gaseste cineva care are ideea asta. Principala problema a unui asfel de demers este faptul ca desi dorita /sau NU – optiunea pare azi improbabila. Nu se pune corect intrebarea, sau cum spune stiinta statistica – intrebarile. Sa ne uitam putin pe sondajul de anul acesta, 40% dintre moldoveni au zis da si 50% au spus NU, deci ce spun restul de 10% dintre moldoveni? Au fost intrebati cei din diaspora, cei din Romania? Pare-se ca NU, dar mai conteaza cand vrei doar niste cifre?

Sondaj unire Moldova cu Romania -2024

O chestie si mai interesanta, se tot fac sondaje, dar nimeni nu le explica oamenilor – de pe ambele maluri de Prut ca se induce o idee falsa, ca Unirea ar costa mult! Deseori se compara Romania si Republica Moldova cu Germania, doar ca de fapt diferenta dintre cele doua tari unde locuiesc romani – deci NU romanesti, cum zic unii – nu e chiar asa de mare. DA, ce avem la 180 de grade? Nivelul celor mai saraci oameni din tara, aici este evident ca cel mai mic salariu din Romania este departe – in sensul pozitiv – de cel din Moldova. In rest e cam la fel, in medie cosul zilnic este identic ca valoare, cu aceiasi bani poti trai si in Romania si in Republica Moldova.

Ce mai difera? Pensiile, care prin unire vor creste, dar vor fi sustinute la fel de greu sau usor, pentru ca vor creste salariile minine de pe malul stang al Prutului. Dar beneficiile? Vor fi enorme, pentru ca vom avea o resursa economica mare, care va ajunge in Uniunea Europeana. Asadar dupa maxim cinci ani ne va fi tuturor mai bine. Dar asta nu se spune, lasand pe toata lumea sa ceada ce vrea. In rest, daca s-ar pune problema votului maine, unirea probabil ca se va produce, pentru ca beneficiile vin imediat pentru moldoveni, iar romanii in majoritatea lor ar vota DA, vrem unire.

Daca insa pui intrebarea asa doar ca sa fie, este evident ca azi romanii de pe ambele maluri ale Prutului au alte probleme, cine a vrut si-a cam luat cetatenia romana, a plecat la munca pe unde a vrut, iar grijile zilnice nu-i prea dau timp romanului/moldoveanului sa se gandeasca la unire. Mai important este ce vor guvernele celor doua tari, iar daca Maia Sandu nu se afisa ca mare unionista, a promulgat legea care statuteaza limba romana ca limba de stat si oficiala in Moldova. Intr-o zi s-a rezolvat o problema discutata 30 de ani, fara sa mai faci referendum, sau ca sa iasa gagauzii in strada. Gata, s-a trecut de pragul asta.

In curand vor zice cu toata gura si ucrainienii ca nu exista limba moldoveneasca, deci problema e inchisa. Dar economic? Ei aici e o alta discutie. Moldova vrea in UE, doar ca asta se va face doar daca interesele celor 27 de tari vor coincide. Iar asta e mai greu, pentru ca desi scopul UE este sa fie toate 27 de tari in Spatiul Schengen – asta este statutul uniunii – uite ca e de ajuns ca Austria sa zica pas ( NU PAS ) si s-a inchis problema. Toti zic ca nu e ok, dar e deja hotarat ca Romania NU intra anul asta si nici la anul care vine in Schengen.

Asadar va fi sau nu unire? Vor vota moldovenii si romanii unirea celor doua tari gemene? Depinde de moment, de pregatire si de vointa politica. UE a acceptat ca Moldova va intra in granitele sale, deci o cam doare in cot daca se unesc sau nu, pe ei nu-i mai deranjeaza subiectul. Pe rusi insa DA, iar in functie de presiunile lor, dar si de interesele UE, totul poate fi diferit.

unire Moldova cu Romania

Sondaj unire Moldova cu Romania -2024