Am incercat sa demaram un proiect prin care sa cerem parerea a cel putin 100 de persoane publice din Republica Moldova cu privire la diverse situatii din viata noastra, a simplilor cetateni. Pe baza celor comentate de domniile lor, vom icerca sa discutam cu cititorii, sa vedem cat de apropiate sunt opiniile lor de cele ale simplilor cetateni.

Primul care a trimis opinia sa a fost domnuul Constantin Cheianu, caruia ii multumim pentru promtitudinea cu care a raspuns apelului nostru. In zilele ce vor urma, vom adauga si restul opiniilor.

Alfabetul Chirilic si limba Moldoveneasca

Iurie Muntean

Eu cred că inițiativa acestor persoane nu merită aproape nici o atenție. Pentru că ea este respinsă nu doar de comunitatea de intelectuali și oameni de știință din Republica Moldova, ci practic de întreaga populație a țării. Chiar și de mulți cetățeni vorbitori de limba rusă.
Da, unii dintre concetățenii noștri mai resping ideea de a denumi corect limba pe care o vorbim – ”limba română”. Dar chiar și ei nu cred că și-ar dori o revenire la alfabetul chirilic. Chiar și ei ar fi împotriva ca în loc de ”vorbesc” să scriem ”grăiesc”.
Iată de ce mă miră că deputatul comunist Iurie Muntean, împreună cu fratele său, în loc să lanseze inițiative și idei care să fie atrăgătoare pentru un număr cât mai mare de oameni, se mulțumesc să promoveze niște pseudoidei, care nu pot atrage în jurul lor decât niște marginali și frustrați.
Iar prezența printre participanții la acțiune a unor vorbitori de limbă rusă, care necunoscându-ne limba, și-au dat cu părerea despre corectitudinea ei mi s-ar fi părut revoltătoare, dacă nu ar fi fost ridicolă.
În concluzie, repet: este o inițiativă și o acțiune de doi bani, care nu va avea ca impact decât iritarea cetățenilor. Dacă nu cumva cei care o promovează tocmai asta își propun.

Constantin Cheianu