De cateva zile ma gandesc sa scriu sau sa nu scriu acest articol, si pana la urma am decisa sa-l scriu. Poate pentru ca e vineri, urmeaza weekend-ul si nu prea avem ce face in redactie. Voiam de fapt sa incep cu porcaria inventata de cei de la guvernare, AIE mai precis. Fara nume, fara ocolisuri, toti.

Ne dati – ori nu ne dati – compensatia?

De ceva vreme se fac dosare pentru compensatii in Moldova, si poate duhul lui Stalin, sau poate a lui Lenin, le-a dat celor de la guvernare ideea de a numara covoarele, frigederele si sticlele goale din casele moldovenilor. Daca ai TV si Frigider, gata s-a dus compensatia. Deci mai intai arunci sau duci totul la tara, iar pe perioada frigului stai cu casa goala, fara covoare sa radio. Caciula de blana si cizmele de piele din epoca comunista, ramase de 20 de ani in holul de la intrare, pitite in „cladovca”. Numai asa, dezbracat, umil si cu o mimica de cersetor, mai poti spera la mila guvernantilor.

Revenind la Mihai Ghimpu, parca au capiat cu totii, au ce au cu el. Nu ma gandesc sa ii iau apararea, dar parca si jurnalistii ca lupii (sau parlamentarii) cand se spune ceva de unul din gasca lor, fac zid comun in apararea „incultului”. Ma refer la doamna care se tot dadea de ceasul mortii la expresia „jurnalistii” asa si „jurnalistii” pe dincolo. Ca si cum, ei nu spun la fel: medicii, politicienii, toti o apa si un pamant. Nu ma revoltam la randul meu, daca doamna respectiva ar fi „grait” corect limba de stat, dar cum nu o poate stapani, ma gandesc ca ar putea face doi pasi inapoi, sa-l lase pe Mihai Ghimpu cu „mocirala” din AIE. Caci oricum, scapare nu au. Daca se destrama AIE vin comunistii si rusofonii, daca ramane, e de rau. Cum dai, prost iesi.

Mai grav mi se pare ca tot mai mult ne infundam, nu mai suport limba rusa de la TV, fie ca e la Jurnal TV, Prime sau care or mai fi, caci deja incerc sa le uit si numele, numai s anu mai vad toate filmele in rusa, toti parlamentarii PCRM „gavarind paruski”. Pe astia nu-i mai vede nimeni? Nu sare presa sa faca zid pentru apararea limbii lui Eminescu si Creanga? Probabil ca iubesc asa de mult sa li se vorbeasca in rusa, ca mai bine se iau de benzinariile lui Ghimpu si de permisul sau auto.

 

Dragii mei colegi: hai sa vedem mai intai bârna din ochiul presei, si apoi paiul din ochiul altuia. Mi se pare mai corect, dar mai ales mai „profesional”.

Bostan Ritgau