Am primit acum 10 minute o scrisoare pe adresa redactiei, si in speranta ca vom reusi sa ajutam la o democratizare mai pronuntata atat in mass media din Republica Moldova, dar si in viata politica o vom publica mai jos.

Constantin Cheianu – FaceBook

„Poate nu ma apucam de scris daca nu remarcam o oarecare tenta de superioritate in postarea domnului Constantin Cheianu de pe FaceBook. Exprimari de genul : nici unul dintre ei nu a îndrăznit să – ma fac sa ma simt ca in epoca stalinista, cum ai indraznit sa aia sau cum ti-ai permis sa.. Cred ca putem face mai mult decat sa indraznim. Nu-l apar pe domnul Ghimpu, dar totusi cred ca Jurnal TV nu este nici mama si nici tata televiziunilor. Si daca unul din membrii Orei de ras a indraznit sa mearga din usa in usa cu miloaga, atunci a indrazni nu e ceva iesit din comun. Ca sa fiu mai explicit, nu cu multa vreme in urma, un membru renumit al amintitei emisiuni isi facuse un obicei din a cere anumite servicii gratuite de la cetatenii din Chisinau. Si ori angajatii Jurnal TV sunt saraci lipiti, si deci nu prea sunt buni jurnalisti, altfel ar fi platiti omeneste, ori sunt buni jurnalisti, au banii dar incearca sa profite de bunatatea cetatenilor, fara a achita anumite favoruri. Din aceasta dilema nu puteti iesi – asa cum spunea un mare dramaturg al carui nume este purtat de un teatru din Chisinau.

 

Am amintit incidentul, pentru ca nu l-am vazut incriminat pana acum de nici unul din oamenii de presa, omniprezenti in societatea din Moldova. Si nici nu am vazut pe unul din angajatii Jurnal TV revoltati de faptul ca 100% din filmele transmise sunt in limba rusa. Am avut neplacuta surpriza sa urmaresc replici in original filmate in limba romana (in filme americane), dublate in rusa. Prin aceste doua exemple am vrut doar sa reamintesc ca Jurnal TV nu este nici pe departe cea mai buna televiziune, in consecinta exprimari de genul si-a permis, sunt cel putin deplasate.

Revenind la Domnul Mihai Ghimpu, este fara nici un dubiu, atacat in mod direct de catre Jurnal TV. Faptul ca sunt jigniti oarecum, si romanii prin exprimari de genul : așa zis ”român-european”, este cel putin o lipsa de tact, daca nu mai mult.

Modul in care Jurnal TV trateaza problema Plahotniuc si Ghimpu este in mod evident gresita, daca ne referim la efectul scontat. Tam-tam-ul facut pe seama lui Plahotniuc duce la evitarea emisiunilor in care este vorba despre el, iar aruncatul continuu cu pietre in Mihai Ghimpu, are efectul invers, simpatia populatiei pentru un om pus la zid. Umila mea parere este ca nu el este responsabil de tergiversarea dosarului Pădurea Domnească, ci Zubco si sefii sai. Modul in care se trateaza problema la Jurnal TV este identica cu aceea in care am trage la raspundere postul de televiziune pentru ca a permis unui angajat sa ceara mici avantaje de la cetateni, lucru de altfel imoral pentru o persoana publica.

Daca adaugam si comentariul domnului Constantin Cheianu – vita a dat cu copita – putem trage concluzia ca ori in limbajul jurnalistic este permis orice, ori ca domnia sa (C.C.) a inceput o lupta personala cu Mihai Ghimpu. Indiferent de situatie, cred ca este inadmisibil ca o persoana publica, care se doreste comentator de evenimente publice si politice sa foloseasca un asemenea limbaj suburban.”

Bostan Ritgau

Dreptul la replica este acordat in mod implicit, postarea sa in formularul de mai jos fiind libera si publicarea sa obligatorie!