Judetul Cluj nu se mandreste doar cu unul dintre cele mai importante centre universitare din tara noastra, ci si cu Cheile Turzii, o arie protejata de legislatia din Romania. Din punct de vedere geografic, aceasta se afla la numai 6 km de Turda, de-a lungul Vaii Hasdate, in inima Ardealului.

Peisajul impresionant nu trece neremarcat in randul vizitatorilor, iar Cheile Turzii se intind pe o lungime de aproximativ 1300 de metri. Interesant este modul de formare a acestui obiectiv turistic natural. Create prin erodarea rocilor de calcar jurasic de catre raul Hasdate, Cheile Turzii nu contenesc in a ne surprinde.

Odata ce ai ajuns aici, te vei bucura de un peisaj carstic de-a dreptul spectaculos. Stancile inalte si abrupte, crestele foarte ascutite si vegetatia unica, de toate acestea vei avea parte intr-un singur loc: la Cheile Turzii. Rocile calcaroase sunt vechi de milioane de ani, dar apele raului Hasdate au sapat adanc si au creat un loc desprins parca din povesti. Stiai ca la Cheile Turzii exista 4 punti? Interesante sunt si denumirile acestora: Podul Pesterilor, Mijlocul Cheii, Vizuina Spalata si Portita Cheilor.

Dupa cum am mentionat deja, turistii sunt incantati de flora si fauna din zona. Potrivit specialistilor, aici ar exista peste 1000 de specii de plante. Reprezentative pentru climatul calcaros sunt urmatoarele tipuri de plante: vulturica, usturoiul salbatic, omagul si scorusul argintiu. Ai ajuns la Cheile Turzii? Vei vedea ca aici nu te poti plictisi nici macar o secunda. Autoritatile pun la dispozitia turistilor numeroase trasee montane de diferite dificultati. Iti doresti sa ai parte de adrenalina? Poti face alpinism, te poti da cu parapanta sau pur si simplu sa te plimbi cu bicicleta. Vremea tine cu noi, prilej cu care ai oportunitatea de a-ti planifica o escapada in partea centrala a tarii. La Cheile Turzii exista si foarte multe pesteri, care mai de care mai fascinante. Iti recomandam sa vizitezi Pestera Cetateaua Mare si Pestera Liliecilor.

Lasand la o parte frumusetea naturii, in aceasta zona vei regasi si atractii turistice construite acum sute de ani. Un exemplu concludent in acest sens este reprezentat de Biserica Unitariana din Petrestii De Jos. Desi a fost zidita inca din anul 1796, aceasta a trecut proba timpului si este un punct de interes pentru turisti. Biserica de lemn din Livada este un alt edificiu religios de exceptie, ce se remarca prin clopotnita si prin pridvorul vestic. Lacasul de cult se bucura de un istoric indelungat, fiind construit in anul 1842.

Dupa cum vezi, in judetul Cluj poti avea parte de o multime de activitati placute si distractive, asa ca rezerva-ti din timp o cazare in Cluj si bucura-te de spectacolul pe care Cheile Turzii il ofera celor care se decid sa viziteze zona. A venit momentul sa te relaxezi si sa te lasi inconjurat de natura si de frumusetile ei!