Astazi se vorbeste din ce in ce mai mult despre istorie, despre Rusia Kieveană si despre rusi in general. Hai sa vedem de cand sunt stabiliti ucrainienii la est de republica Moldova, cine sunt ucrainenii si daca au exista sau nu de-a lungul istoriei [ mai noi sau mai vechi ]. Azi multi nu mai fac distinctie intre slavi si rusi, desi evident ca nu sunt sinonime. Slavii estici, despre care nici nu se pomenea inainte  de secolul al XI-lea [ anul 1000! ], asta desi slavii sunt amintiti ca grupare etnica cu 200 de ani inainte de era noastra. Pe la anul 700 era noaostra slavii [ NU rusii ] au inceput expansiunea spre vest si sud.

Rusia Kieveană – istorie

Istoria antica este destul de neclara, asta pentru ca atat grecii cat si romanii denumeau popoarele indepartate fara a avea legatura cu popoarele – asa cum le stim azi. De exemplu scitii erau toti cei care traiau in Ucraina, Belarus si Rusia europeana, asa cum sunt azi tarile denumite. Istoria ne spune ca acesti sciti s-au asezat si in Dacia,  mai ales in partile unde azi este Republica Moldova. Ei bine, acesti slavi si-au facut salas in jurul raului Nipru, actuala Ucraina.

Popoarele și grupurile etnice slave estice moderne includ pe langa rusi, bielorusii si ucrainienii. Dar tot din istorie stim ca orasul Kiev a fost intemeiat de vikingi, pentru a le fi mai usor sa faca comert cu Constantinopolul. Capitala de azi a Ucrainei este asadar leganul viitorului imperiu tarist, daca asta ar conta cumva, iar numele de Ucraina vine din slava veche, u din fata insemnand langa iar Krai va dati seama de unde vine – de la rege, evident. La fel cum tarul rusesc este un derivat al vechiului cezar latin.

Ucraina de zi era cunoscuta drept Rusia Mică printre slavii din vremea lui Petru cel Mare, dar daca ne gandim ca apogeul Rusiei Kievene a fost pe vremea lui Vladimir I al Kievului, denumit asa mai nou, fiind fiul unui scandinav.Abia pe la anul 1263 a fost infiintat Cnezatul Moscovei, care nu a apucat insa vremea lui Stefan cel Mare, fiind desfiintat in 1478. Sa fi fost opera marelui domnitor moldav? Nu cred ca e o legatura intre cele doua evenimente, nunta lui Stefan cu Maria Voichița si disparitia cnezatului de la rasarit.

Dupa cnezat a urmat un tarat, din 1478 si pana in 1721, cand deja avem imperiul rus [ 1721 – 1917 ]. Puteti vedea granitele Ucrainei an cu an, pana in zilele noastre. mai jos vedeti harta Rusiei de la 1500 si pana la 1700. Nici urma de teritoriul de azi al Ucrainei, dupa cum se poate vedea. Fara a mai zice ca de fapt a fost teritoriul stapanit de cazaci, nu de rusi.

Taratul rusesc a fost infiintat de Ivan cel Groaznic, a durat din 1478 pana in 1721. Vreti sa vedeti de cate ori a crescut suprafata ocupata de rusi in istorie? Vedeti aici, Pe la 1640 a avut prima mare expansiune spre est, se intreaba cineva de ce nu veneau spre vest rusii? Petru cel Mare mostenise deja o tara mare, a invatat la propriu de la vestici cum sa civilizezi o tara unde apa si sapunul nu existau. Le-a taiat barbile la boieri, sa nu uitam ca eram pe vremea lui Dimitrie Cantemir, dupa anii 1700.

Au trecut anii, ne apropiam de anul 1800 cand rusii primesc Crimeea. Urmeaza 182 si furtul Basarabiei si restul e deja istorie recenta. O sa revin cu o istorie a ucrainenilor, ca popor.