Capitala Lituaniei este astazi pentru Republica Modova centrul universului, aici se va decide de partea cui este Europa – de partea Moldovei sau a Rusiei. Rusia prin vocea lui Dmitri Rogozin a amenintat deja Uniunea Europeana ca s-ar putea trezi cu un razboi la granita sa, amenintare nevoalata legata de trupele sale din Transnistria. Totusi se stie ca Lituania, Estonia si Letonia nu-i prea iubesc pe rusi, iar cancelarul German a anuntat recent ca Germania este de partea Moldovei.

Daca Moldova va reusi la Vilnius sa intre in  zona de liber schimb cu Uniunea Europeana, Rusia va ramane cu buza umflata – nu va mai putea ameninta cu blocada vinului sau a altir produse exportate in Federatia Rusa de catre moldoveni. Chiar daca in primele luni semnarea cestui acird nu va insemna neaparat si o crestere substantiala a exporturilor in Europa, cu siguranta in clipa in care calitatea produselor va coincide cu standardele europene, Rusia isi poate lua adio de la amenintari.

Dupa ce si gazoductul ce uneste Republica Moldova de Uniunea Europeana prin Romania va fi functional – teoretic inluna decembrie a acestui an, independenta Republcii Moldova de gazul rusesc va fi rezolvata, deci nici aceasta amenintare pe care Putin o tinea ca pe o sabie a lui Damocles deasupra Moldovei nu va mai avea efectul de pana acum.

Prin urmare, daca Europa va semna acordul cu Moldova la Vilnius, in primul rand va demonstra ca nu a fost doar un joc politic, chiar daca Ucraina a iesit – voit sau impusa – din acest joc al democratiei.  In mod clar Moldova este importanta pentru europeni mai mult ca punct strategic, decat economic. Insa nu mai sunt decat cateva ore pana cand vom sti adevarul despre traseul european al Republicii Moldova. Un esec ar insemna intoarcerea regiunii cu 20 de ani inapoi, populatia din Moldova fiind si asa sceptica in ceea ce priveste beneficiile pe termen scurt ale aderarii la Uniunea Europeana, fiind mai mult atrasi de „pasaportul” catre Europa pentru a munci, decat pentru a adopta democratia europeana ca model.

Moldova este la Vilnius