Black Friday – ziua dedicata shoppingului la pret redus

Anul acesta celebra zi Black Friday se va derula in 29 noiembrie. O zi in care marile firme si spatii comerciale atat din on-line cat si din off-line propun niste preturi imbatabile pentru produsele lor.

Ce inseamna Black Friday?

Sa incepem cu putina istorie. Black Friday pe care o putem traduce literalmente „Vinerea Neagra”, este o zi dedicata in mod special shoppingului si care anunta si inceperea marillor reduceri pentru sarbatoarea de iarna. Black Friday are loc in a doua zi dupa sarbatoarea Thanksgiving, o sarbatoare traditionala in Statele Unite in a patra joi a lunii noiembrie.

Black Friday MD

Originile acestei zile raman insa destul de confuze. Se pare ca Black Friday a inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX, atunci cand comerciantii isi lansau perioada lor fasta de „parade ale lui Mos Craciun”. Marile firme precum Macy’s sponsorizau aceste parade pentru a anunta inceputul sarbatorilor de sfarsit de an. Incepand cu anul 1939 cand Europa intra in razboi si cand restul lumii cunoaste o recesiune fara precedent, ziua de Black Friday incepe sa se institutionalizeze.

Originile expresiei de Black Friday sunt si ele confuze. Doua variante sunt cel mai adesea retinute pentru a o explica. Numele de Black Friday vine de la comercianti, care, la inceputul secolului, isi tineau evidenta castigurilor in niste registre. In timp ce tot anul acestia isi scriau profitul cu cerneala rosie, deoarece erau in minus, in a doua zi dupa Thanksgiving acestea erau scrise cu negru deoarece treceau pe pozitiv. Denumirea de Black Friday ar putea face referire si la marea aglomeratie de masini, create de multime in a doua zi de Thanksgiving, in Philadeplphia, in 1966. Pe la mijlocul anilor 1970, aceasta denumire a inceput sa fie adoptata si de media si de populatie. De-a lungul anilor, Black Friday a devenit un veritabil fenomen, un veritabil eveniment in viata americanilor, care a intrat incet-incet si in cea a europenilor.

Timp de 24 de ore, in aceasta zi comerciantii propun niste preturi fara concurenta. Articolele pot fi extrem de variate, mergand de la mancare, la bijuterii, trecand prin instrumente de bricolaj, haine si bineinteles electronica.

Black Friday s-a extins si pe Internet si a aparut si Cyber Monday. Aceasta zi este imediat dupa Black Friday si le permite celor care nu au gasit o perla rara sa isi gaseasca pe WEb obiectul mult dorit.

Reduceri exceptionale, o traditie, hoarde de consumatori prin magazine sau pe Internet pentru a pofita de cele mai bune oferte, iata ce inseamna Black Friday!