Recent am fost intrebati daca se pot castiga bani din Republica Moldova, evident in mediul online. Pentru a trage o concluzie, mai intai ar trebui studiat traficul, iar eu asta o sa fac, o sa incerc pe exemple concrete sa fac o scurta analiza a traficului din Republica Moldova pe o nisa anumita, sa zicem stiri si informatii legate de aspecte zonale.

Avand in vedere ca majoritatea celor ce au acces la internet cumpara calculatoare cu soft preinstalat, sistemul de operare cel mai des intalnit este Widows, setat pe Rusia. Implicit o mare parte din ei acceseaza cautarile prin Google.md sau Google.ru, insa am obesrvat in ultimile luni o crestere destul de mare venita de pe Bing. Evident ca inca suprematia o detine Google, insa traficul de pe Bing si chiar Yahoo a crescut substantial.

Trafic MD

In imaginea de mai sus puteti observa distributia cautarilor pe site-ul nostru pentru ultimii 500 de vizitatori, de unde rezulta ca 94% din cautari vin de pe google, iar Google.md nu a reusit sa se ridice la macar 50% din trafic. Trebuie totusi tinut cont si de distribuiorea pe tari a traficului, caci nu toti moldovenii care ne viziteaza sunt in Republica Moldova.

Traficul pe tari - Grafic [ click pentru a mari poza ]

Traficul pe tari – Grafic [ click pentru a mari poza ]

Din graficul situat in partea dreapta [ pentru a mari poza faceti Click pe ea], se vede ca din Republica Moldova am avut 116 vizite, ceea ce ne zice cate ceva.

Evident ca o analiza bazata pe 500 de vizite, obtinute intre orele 19: 25 si 9: 15 nu este suficient pentrua generaliza, insa va asiguram ca noi am facut aceasta analiza in mai multe zile si pentru mai multe perioade de timp.

Cat castigi cu blogul tau

Din calculele noastre, reiese ca la un trafic de 1000 – 1500 de vizitatori unici pe zi, poti castiga cu acesta in jur de 3 euro pe zi, nu e mult, dar nici putin pentru Republica Moldova, iar traficul nu este unul extrem de mare.

datele prezentate se refera la site-uri in limba romana, in curand vom prezenta si statistici legate de site-urile in limba rusa, pentru ca majoritatea cetatenilor din Republica Moldova folosesc limba rusa, de voie sau de multe ori de nevoie. Zic de nevoie, pentru ca windows-ul este in rusa, tastatura in rusa, iar setarile implicite tin de limba rusa, asa ca le este mai comod sa ramana la setarile implicite, decat sa reconfigureze totul pentru limba romana.