Cine sunt haholii?
Avand in vedere lunga istorie a Romaniei ( si a Republicii Moldova ) limba noastra s-a tot modificat, atat ca lexic cat si ca inteles al unor cuvinte si expresii. Auzim destul de des cuvantul hahol, dar oare el are acelasi inteles ca acum 500 de ani? In functie de zona geografica intalnim cuvinte diferite care se refera de fapt la acelasi lucru – ucrainieni. Mai mult, de exemplu avem cuvantul rutean, care pentru unii inseamna rus, doar ca de exemplu fiind amintiti chiar si de Cezar este destul de greu de acceptat ca si-a pastrat sensul de atunci. Pentru ca nu prea vorbim despre rusi in acele vremuri.
Cine sunt haholii?
”Hahol” este un etnonim – pentru cine nu stie cuvantul, am pus explicatia din DEX, pentru cei care nu au rabdare sa caute explic aici: nume dat unei populatii. desi in multe regiuni din Romania sau Republica Moldova – chiar si in Rusia, hahol poate avea sensuri peiorative, la origine cuvantul nu avea deloc o astfel de conotatie. Provenienta cuvantului nu se stie, exista surse care spun ca ar veni de la un derivat al crestei de cocos, asa cum se vede si in poza de mai jos, ucrainenii obisnuiau sa poarte o „coafura” care te poate duce cu gandul la inaripata din gradina.
De obicei tunosarea amintita era mai mult folosita de razboinicii cazaci, deci ar putea fi o explicatie. Rusii numesc haholi rutenii, iar in Romania doar o parte din populatia ucrainiana se considera ca apartinand acestei etnii. Chiar si eu sunt oarecum hahol, pentru ca una dintre bunici a emigrat din Ucraina si se chema Liscenko, deci am auzit acest cuvand inca din copilarie. Ce-i drept, eram numit hahol doar cand faceam cate o nazbatie.
In Bucovina ucrainenii sunt numiti huțuli nu haholi, dar de fapt se refera la aceiasi populatie. Asdar cam asa stau treburile, exista multe variatiuni pe caceasta tema, important este sa stim sa facem deosebirea intre termeni, in functie de regiunea si contextul in care sunt folosite cuvintele.
Haholii din Dobrogea
Am copilarit pe malurile Dunarii in Tulcea, acolo auzi destul de des cuvantul hahol, desi nu sunt asa de multi. In schimb aici aveam lipovenii, sar de multe ori se adauga si rusi in fata, pentru a sublinia mai clar despre ce populatie este vorba. mai usor ii recunoasteai dup abarba, sau dupa nume. Ucrainienii din judetul Tulcea sunt extrem de putini, abia daca depastec o mie de persoane ( asta daca ne luam dupa recensamant ). Lipovenii sau rusii sunt ceva mai multi, iar cele doua etnii se deosebesc mai ales dupa port ( acolo unde se mai pastreaza portul traditional ). Difera foarte mult chiar si de portul national din tarile de obarstie, dar cu siguranta vom aborda subiectul intr-un alt articol dedicat special culturii si traditiei minoritatilor nationale din Romania si Moldova.