Probabil ca era necesar un astfel de subiect, mai ales ca acum este deja primavara, a trecut 1 martie si ne indreptam cu pasi grabiti catre 8 martie, eterna zi in care sarbatorim atat primavara cat si femeia. Traditia Martisorului la Moldoveni incepe pe vremea cad se credeau acelasi popor urmas al dacilor si al romanilor (cotropitori).

Martisor Moldo-Romanesc

Cum acest obicei se gaseste si la vecinii nostri bulgari, se crede ca de fapt este venit din obiceiurile  Daco-Tracice, anterior procesului de romanizare a teritoriilor de la nord si sud de Dunare.

Martisorul este plin de simboluri, incepand de la snurul alb si rosu, impletit si pana la obiectul mic, executat pe vremuri manual de fiecare persoana care dorea sa-l ofere in dar celui drag.

Este posibil ca data sarbatoririi la 1 martie sa dateze din epoca calendarului roman, cand inceputul anului era la 1 martie, astfel traditia martisorului la moldoveni, fiind mai veche decat aparitia primelor cetati si a patrunderii rusilor in zona centrala a Europei.

Pentru cei ce nu cunosc semnificatia culorilor utilizate, iatac ca se foloste albul cae inseamna pace, iar roșul simbolizand războiul. La noi in Republica Moldova, în fiecare an are loc festivalul muzical „Mărțișor”, care începe pe data de 1 martie și durează până la 10 martie. De aceea va oferim in dar un mar-tisor!