Uite cum ramai in fiecare zi inmarmurit fara sa vrei, cand credeai ca le-ai vazut pe toate, mai apare ceva mai socant, mai aiurit. Un nou site al moldovenilor, Moldova Today – cu meniuri in limba engleza – la fel ca si denuirea, insa scris 99% in limba rusa. Deci, sa inteleg bine cum sta treaba, suntem patrioti, iubim Moldova si stataliatea, limba moldoveneasca dar scriem in rusa? Asa merge treaba, pai acum e clar, am ajuns deja in turnul babel.

Revin cu o problema mai veche, pe care o adresez fiecarui moldovean: oar ede ce nu poti trai in Republica Moldova fara sa stii limba rusa? Dar de ce poti trai fara sa stii limba moldoveneasca [ asta ca sa nu-i supar pe cei care vor sa numeasca limba romana – moldoveneasca ]?

Stiu, am promis ca o sa ma fac ca nu vad, ca nu aud, dar totusi din timp in timp ma doare, sa ma fi nascut intr-o tara in care sunt obligat din nastere sa stiu limba cotropitorilor [ sau a fratilor mai mari, depuinde cum ii vezi tu, pe cei ce ti-au rupt tara in doua in 1812 ]. Daca deschizi subiectul legat de limba romana, parca ai dat cu gaz pe foc, dar cand intrebi de ce sunt obligat sa vad totul in rusa in tara mea, parca vorbesti la pereti. Evident totul este retoric, nu ma astept sa gasesc pe cineva care sa si explice ceva ce e daca nu dovada de lipsa a neuronilor, cel putin o dovada de lipsa de auto-respect. Macar daca am avea numele moldovenesti – sau cum se spune, chirilice – Shine!

Alexandra Shine

Alexandra Shine