Nu este o veste pentru nimeni că bătrânii pur și simplu iubesc să fie nostalgici pentru tinerețea lor din URSS. Tuturor li se pare că viața era mult mai bună atunci, pentru că binele este întotdeauna memoraat mai bine decât răul. Dar din anumite motive refuză să-și amintească deficitul total din Uniunea Sovietică.

Mulți glumea că un sovietic își petrece jumătate din viață la coadă. Și nici măcar aceste suferințe prelungite nu erau o garanție că vei obține ceea ce îți doreai.

Da, înghețata din vremea sovietică era delicioasă și există mult mai multe produse realizate exclusiv în conformitate cu GOST. Dar din anumite motive, nimeni nu-și amintește cât de greu era de obținut ceva fără de care acum pur și simplu nu ne putem imagina viața.

Produsul putea să rlipsească de câteva săptămâni, iar când era livrat în cele din urmă, nu era posibil să te aprovizionezi pentru viitor, deoarece se dădea o cantitate fixă de produs și nici un gram în plus. Mamele trebuiau să-și tragă mereu copiii cu ele în magazine pentru a obține o normă pentru cel puțin doi.

În timp ce uleiul a apărut într-un departament, cârnații au ajuns în celălalt. Trebuia să ocupi loc în rânduri de doi kilometri deodată și să alergi constant între ele, să afli dacă nu ți-ai ratat momentul. Și cât de multe certuri erau în aceste locuri la coadă!

Și asta se întâmpla direct în magazinele alimentare. Și cozile pentru echipamente, mobilier și cel mai rău lucru, pentru mașini, care, după cum ne amintim, nu erau deloc un lux, ci un mijloc de transport, nici nu vreau să-mi amintesc deloc.

Ei bine, dacă reușeai cumva să economisești pentru prețuită „rândică”. Dar plăteai banii și mai aveai de așteptat câțiva ani până o primeai în sfârșit. Nici măcar oamenii de legătură nu te ajutau întotdeauna la accelerarea acestui proces. Așa era deficitul din Uniunea Sovietică.

Dar una era o mașină. Ce familie poate trăi fără frigider? Și încearcă să-l prinzi și pe el. Trebuia să fii mereu în relații bune cu multe cunoștințe utile, dar departe de cele mai plăcute cunoștințe. La urma urmei, cu excepția lor, nu exista nicio modalitate de a avea pantofi pentru un copil la școală sau covoarele râvnite pe perete (deoarece peretii erau reci – era unica modalitate de a putea dormi mai confortabil lângă perete).

De ce toate aceste realități îngrozitoare ale vieții sovietice au fost spălate din memoria oamenilor este de neînțeles. Toată lumea merge acum la supermarket, unde găsești orice și nu înțelege deloc ce lux este.

Lipsurile din Uniunea Sovietică devenise un fel de divertisment popular pervertit. Nimeni nu-și imagina că s-ar putea să fie mai bine. Poate că ar fi bine să readucem oamenii pentru o vreme la realitățile sovietice. Doar pentru prevenire.

Realitățile triste ale vieții sovietice

Realitățile triste ale vieții sovietice, pe care din anumite motive toată lumea le-a uitat