Ieri Republica Moldova a primit alaturi de Ucraina statutul de canditat la aderarea in Uniunea Europeana, ambele tari sunt in euforie, fara sa stie ca de fapt au obtint „nimic”. Posibil ceva bani in plus pentru implementarea unor conditii minime de aderare, desi ce se cere de la ele este sa comabata coruptia si sa aiba o justitie ok. Adica daca se vrea se face cat ai bate din palme, doar ca nici azi nu poti zice ca in Romania sau mai ales in Ungaria, avem o justitie corecta.

Ce inseamna statutul de candidat la aderarea in UE

Vor creste investitiile in Republica Moldova dupa ce a primit statutul de candidat? Si da si nu, pentru ca e o zona nesigura, iar daca ar fi membra UE tot nu ar garanta ca rusii nu-si vor baga coada. A, se va putea face comert mai liber cu Uniunea, probabil ca circulatia pe baza pasaportului va fi de acum ceva obisnuit, certificatele COVID sau ce se va mai inventa vor fi din start valabile, etc. In mare insa va fi ca si cum nu s-a intamplat nimic.

Mai tineti minte rapoartele MCV pe justitie la adresa Romaniei? asta va urma si pentru Moldova, o monitorizare continua si mereu va exista riscul de a fi „exclusa” daca nu face pasi inainte. In mare parte e vorba de legislatie, de aia zic ca e simplu, mai trebuie si vointa. Maia Sandu pare convinsa ca trebuie mers inainte.

Sa va zic un secret, mai sunt cinci tari canditate: Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia si Turcia. Ele asteapta de ani buni sa intre in curtea Europei, in cazul unora se opune Bulgaria, in a altora Grecia si tot asa.

statutul de candidat la aderarea în UE

Ce înseamnă statutul de candidat la aderarea în UE