Cand pica Craciunul in 2015?
Am citit articolul celor de la Timpul.Md legat de problema istoriei moldovenesti de La Placinte, care evident fiind anterioara celei prezentate de noi, este clar ca poate sta la baza cercetarilor culinare din ultimile doua zile ale cititorilor nostri. Un cititor pe stil vechi [ aidca reactionar – fara legatura cu Craciunul pe stil vechi sau nou], in loc sa caute explicatii legate de faptul ca nisre ruso-docti [ in ideea ca scrierea e in rusa, fara a face referire la cetatenii de etnie rusa din Molodva, Praga sau chiar Viena] explica mesenilor de unde isi trag seva [ nu vinul – asta e de sorginte frantuzeasca dovedit – chiar de numele vinului – Sauvignon sau Cabernet – sper ca nu o sa zici ca si pe astea le-au exportat strabunii tai acum 8000 de ani in Franta ] moldovenii.
Ei bine, acest roso-bulgar vechi, are o problema, Craciunul din 2015, cand o pica el oare? Raspunsul era destul de simplu, asa cum o spune si Pavel Stratan, nascut de ziua lui, Craciunul in 2015 va pica pe 25 – la unii pe calendarul noul, la altii pe semi-vechi. Aici ma vad nevoit sa le explic unora de ce nu e corect pe vechi, ci corect este pe stil semi-vechi. Pe stil vechi ar fi trebuit sa se ramana la anul iulian [ probabil mai agreat decat cel Gregorian – pentru ca primul se trage de la Iulius Cezar si culmea nu are legatura cu crestinsmul, ci tot cu o eroare de calcul, fata de calendarul anterior, iar al doilea poarta numle papei de la Roma in timpul caruia a fost introdus un calendar mai exact – pentru ca deja aveam o diferenta de 14 zile – in anul 1582, iar de atunci, daca tot voiai sa tii pe veci ar fi trebuit adaugate inca 3 zile, deci cu siguranta Craciunul pe stil vechi nu pica pe 7 ianuarie 2015 ci pe 10 ianuarie. In consecinta Craciunul rusesc si bulgaresc [+ alte cateva biserici mici] sarbatoresc pe stil semi-vechi.
Cum e corect sa sarbatorim Craciunul
Iata si motivul discutiilor interminabile din Republica Moldova, inexistente in nici o alta rata cu mai multe date pentru Craciun, printre care si Romania. In tara vecina, nimeni nu are nimic de impartit cu nimeni, caci fiecare e liber sa sarbatoreasca cand crede el de cuviinta, fara a explica vecinului sau ca al lui e mai Craciun decat al altuia. Am explicat mai sus ca pe stil nou sarbatorim pentru ca asa am decis, sa mergem dupa anul astronomic, altii au ales sa pastreze 14 zile diferenta, e super ok. Altii serbeaza de doua ori, e super ok, dar sa nu incercam sa ne explicam al cui e Craciunul corect, pe baze total aiuristice. Vrei sa tii caledarul cu anul 6000, in loc de 2000? Esti liber sa o faci, dar nu ma obliga sa accept ca al tau e anul bun si al meu e anul rau.
Deci dragii mei, sa revenim la placintele noastre si sa nu ne mai interesam de intrebari precum cand cade Craciunul, cade mereu pe 25 – doar ca fiecare crede ca 25 decembrie e in alta zi.