Exista de sute de ani discutii legate de data la are e corect sa sarbatorim Craiunul, pe vechi sau pe nou, pe 25 decembrie sau 7 ianuarie? Este destul de greu sa zici ca asa e ok sau altfel, sa ne gandim da ai fost nascut pe 1 ianuarie si se shimba calendarul, cand te-ai nascut? Toate datele se schimba sau doar cele ce vin? Calendarul gregorian este mai exact decat cel Iulian. Dar cel iulian a fost adoptat in anul 46 î.Hr., deci era in viguare cand s-a nascut Isus. Ar trebui un calul mai elaborat pentru a vedea data astronomica si o intreaga teoreie legata de durata unui an.

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie

Calendarul gregorian a fost adoptat pe  24 februarie 1582 si a afectat inclusiv anul nasterii pentru diverse persoane. Cel mai comic eveniment este Revolutia din octombrie, care se serbeaza pe 7 noiembrie. Doar ca ea a fost in 1917, deci deja era in vigoare calendarul nou, deci e o alta abordare. Asadar daca nu e clar cand e corect sa serbam Craciunul, sau ma rog Pastele, sa vedem ce e cu data de 25 decembrie si ce legatura are cu nasterea Domnului.

De fapt nasterea lui Hristos se sarbatorea odată cu Boboteaza la 6 ianuarie, deci parca asa ar fi corect si pentru Craciun. Pe de alta parte Craciunul a inceput să fie serbat de catre crestini pe 25 decembrie in  secolul al IV-lea.

Un fapt important: cand s-a nascut Hristos calendarul Iulain era destul de exact, azi se face ajustarea la ore nu la zile, pentru a se evita diferente intre anul astronomic si cel calendaristic. Mai mult, o corectie a calendarului gregorian se va face in jurul anului 4.000, asta desi avem deja ajustari cu ani bisecti odata la 4 ani.

Cum ne dam seama in ce zi suntem de fapt? Pai dupa solstitii si echinotii, adica zilele in care stim exact pe e data suntem. De exemplu stim ca Solstițiul de iarnă este pe 21 decembrie! 

sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie