Plec de la o initiativa obsteasca a cetatenilor din Chisinau, care au decis sa schimbe denumirea strazii Pușkin in strada Regina Maria. Nu stiu nici cat de relevant a fost poetul rus pentru orasul nostru si nici daca cei trei anii petrecuti aici justifica numirea unei strazi centrale cu numele sau. Asa am ajuns la prima sa „capodopera”: Ruslan și Ludmila despre care multi spun ca este de fapt basmul romanesc a lui Fat Frumos si Ileana Cosanzeana. Altii, mai cititi decat noi spun ca este de fapt o transpunere a lucrarii lui Voltaire: Fecioara din Orleans. 

Ruslan și Ludmila sau Fat Frumos si Ileana Cosanzeana?

Poemul lui Puskin Ruslan și Ludmila a fost refacut dupa vizita lui in Moldova, iar faptul ca rusii au rescris pana si Pinocchio, care a devenit Buratino ne pune mereu pe ganduri. Pan ala urma nu conteaza cine si ce a scris, cu totii suntem intr-un anume fel niste plagiatori. Dar legat de schimbarea numelui strazii, ei bine – aici avem si noi un cuvant de spus. Pentru scurta sedere a lui Pușkin in Moldova este normal sa-i acordam privilegiul de a avea o strada centrala? Sau indeopste, sa aiba sau nu o strada la noi in oras?

O fi Ruslan al lui Pușkin Fat Frumos si Ludmila este Ileana Cosanzeana – mai ales ca stim deja ca noua versiune din 1828 este scrisa dupa sederea lui in Moldova si Ioana d’Arc a devenit printesa furata de zmeu si ascunsa intr-un castel, dar de aici si pana la ce a spus el despre moldoveni este un singur pas. Ce o fi avut scriitorul mulatru – un rus autentic as zice eu – cu cetatenii unei tari care l-au onorat dand numele sau unei strazi ( aci insa am ceva dubii – ma refer la faptul ca se spune despre el ca era mulatru, dar daca tatal sau era boier rus si mama sa avea origini scandinave, cum de a iesit el mai colorat la piele? ).

Am facut un articol de mai mare jalea, am amestecat ideile pana a iesit un bors moldovenesc, dar daca te-am facut sa-l citesti, inseamna ca am fost pe drumul cel bun. Spune-ti si tu parerea, e important sa o stim, sa o publicam. Revenind la originea africana a lui Puskin – bunicul sau matern este venit din Eritreea, poate ca asta mai schimba puti perspectiva si pune controversa legata de originea sa intr-o alta lumina.

Ruslan și Ludmila

Ruslan și Ludmila sau Fat Frumos si Ileana Cosanzeana?