De curand am avut o discutie cu mai multi prieteni din presa online legata de situatia artistilor din Republica Moldova. Am avut neplacuta surpriza sa aflu ca nu exista nici o organizatie de Impresariat Artistic pentru artisitii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova.

Impresariat Artistic in Moldova

Acum, nu sunt convins nici ca acestia si-ar dori cu adevarat sa intre in colaborare cu un impresar, probabil si pentru ca inca in Moldova lumea nu este obisnuita cu sistemul occidental, in care pe de o parte, esti nevoit sa imparti castigurile cu impresarul, dar la fel de important este si contractul de exclusivitate.

Pe de alta parte, artistii din Republica Moldova fac o confuzie in legatura cu statutul impresarului si cel al managerului. Impresarul se ocupa cu negocierea unui contract, care in prealabil este discutat de catre manager cu organizatorii unui eveniment artistic sau cultural.

Aceatsa confuzie este destul de des intalnita in estul Europei, artistii dorind ca o singura persoana sa poata face treaba ambilor colaboratori.

Lasand acestea si revenind la situatia artistilor, altii decat cei de muzica usoara, nu putem sa nu regretam ca nimeni nu se ocupa de promovarea acestor adevarate mine de aur ale Republicii Moldova. Caci un astfel de artist poate aduce Moldovei mai multe beneficii decat oricare alt sistem de promovare. In speranta ca am tras un semnal de alarma, deschidem azi sectiunea de Arta si Cultura a portalului All MoLdova.