Iata o intrebare buna pentru toata lumea, atat pentru cei nascuti in Romania, dar si pentru cei din Republica Moldova. Mihai Eminescu a scris cinci scrisori, evident ca toti o stiu pe a treia, insa mie imi place nespus de mult cum incepe scrisoarea I a lui Mihai Eminescu, caci imi aduce aminte de perioada in care eram atat de atras de antiteza dintre omul mediocru si geniu, iar in aceasta poezie ce deschide calea scrisorilor eminesciene este tratat atat de vizibil subiectul incat din punctul meu de vedere reprezinta exact ceea ce ar trebui sa avem cu totii in vedere cand discutam despre o minte precum cea a poetului nepereche.

Lună tu, stăpân-a mării, pe a lumii boltă luneci
Şi gândirilor dând viaţă, suferinţele întuneci;
Mii pustiuri scânteiază sub lumina ta fecioară,
Şi câţi codri-ascund în umbră strălucire de izvoară!

Daca ne abatem privirea catre scrisoarea a II-a a lui Mihai Eminescu vom descoperi parerea poetului despre tagma din care face parte, caci el isi cunoaste valoarea, prin urmare ne explica de ce scrie atat de greu, de ce se apleaca atat de mult asupra cuvintelor.

Despre Scrisoarea a III-a nu discutam caci o stiu cu totii, in schimb a IV-a si a V-a sunt mai putin cunoscute. Va las pe voi sa descoperiti frumusetea celor cinci scrisori ale lui Mihai Eminescu, poate astfel veti intelege de ce acesta a scris cu litere de sange: „Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie”.

Braţ de braţ păşesc alături… le stă bine laolaltă,
Ea frumoasă şi el tânăr, el înalt şi ea înaltă.
Iar în umbra de la maluri se desface-acum la larg
Luntrea cu-ale ei vintrele spânzurate de catarg
Şi încet înaintează în lovire de lopeţi,
Legănând atâta farmec şi atâtea frumuseţi…

mihai_eminescu_moldova