Ioan Holender s-a nascut in anul 1935 in Timisoara, la data de 18 iulie, provenind dintr-o familie de evrei. Desi s-ar putea crede ca muzica a fost de la inceput domeniul sau de activitate, de fapt dupa ce fabrica tatalui sau a fost nationalizata in 1948, acest a s-a inscris la Politehnica din Timișoara, unde a urmat cursurile sectiei „material rulant” pana cand a fost exmatriculat din cauza unui discurs  legat de revoltei studenților din Timișoara.

Ioan Holender

Din 1959 a parasit Timisoara si Romania si s-a stabilit la Viena, unde s-a inscris la Conservatorul de Stat din Viena. Dupa ce a absolvit in 1962 studiile a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena,Klagenfurt și Sankt Pölten.

„Agenția de impresariat artistic Holender” este una din marile sale realizari, iar din 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena și al Volksoper (Opera pentru popor).  Intre 1 aprilie 1992 și 30 august 2010 a fost director al Operei de Stat din Viena.

Pe langa aceste realizari, putem mentiona ca este şi preşedintele şi directorul artistic al Festivalului „George Enescu” 2011. este considerat ca fiind al doilea om ca importanta din stat, dar a fost acuzat si de „romanizarea” Operei din Viena. Un exemplu de daruire, pricepre si devotament, atat pentru arta pe care o reprezinta, dar si pentru tara sa de orgine Romania.

Speram sa apara si in Republica Moldova cineva de talia lui Ioan Holender, care sa stie sa ridice valorile acestei tari la nivelul si rangul pe care-l merita!