Am zis eu sa va pun aceasta intrebare, in mare parte pentru cititorii din Republica Moldova, care in proportie de 90% atunci cand ii intrebi de turism in Romania, iti raspund ca ei stiu tot, au fost ori la Brasov ori la Sovata. Nu spun ca nu sunt zone frumoase, dar totusi, Ce stii despre Palatul Brukenthal? Cand ai fost sa vizitezi Sibiul?

Palatul Brukenthal Sibiu

Romania este o tara superba, o spun fara sa o laud, caci am vazut multe in viata mea. Mai ales pentru turistul care a vazut doar Ucraina si Moldova, pot sa jur ca daca ar vizita macar 10% din plaiurile de vis din Romania, s-ar muta aici.

Revenind la Palatul Brukenthal, poate ca nu este la fel de impunator ca alte palate, insa odata intrat inauntru, vizitand Muzeul Brukenthal, lucrurile se scimba radical.

Nu o spun eu, o spun englezii, care considera ca dupa ce ai vizitat vechiul sit arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul lucru pe care ar trebui sa-l vezi in Romania este Muzeul si Palatul Brukenthal.

Constructorul si primul posesor a fost Samuel von Brukenthal,  Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei. Initial baronul dorea sa fie o resedinta a sa, iar aici sa isi tina in acelasi timp colectiile sale. Inca din 1790 acesta a devenit primul muzeu din Europa de est, ba char cu trei ani inainte ca  Muzeul Louvre sa fie deschis. Iar astazi, ca si atunci, adaposteste cele mai valoroase colectii de picturi baroce din centrul si estul Europei.

Nuo sa spun mult depsre fatada palatului sau a muzeului, caci cu doar un click puteti mari poza suficient de mut pentru a vedea si singuri minunata fatada a Palatului Brukenthal din Sibiu. Din cele trei picturi ale lui Rubens care se gasesc in Romania, doua sunt aici. In mod special nu va spun mai multe, fie pentru a va lasa sa mai cautati, fie pentru a va determina sa mergeti si sa vizitati acest monument de cultura europeana.