Ne place sau nu ne place, Gagauzia are un statut aparte in Republica Moldova, iar Rusia se foloseste de acest statut pentru a mai destabiliza situatia din Republica Moldova. Iata ce declara cu putin timp inainte de sarbatoarea Limba Noastra cea Romana, Mihail Formuzal – bascanul Gagauz Yeri.

Mihail Formuzal

„Noi, împreună cu mai multe partide, planificăm nişte acţiuni comune de contracarare a ideilor unioniste, de promovare a ideii privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. La fel, vom apăra interesele economice ale regiunilor sensibilizînd asupra necesităţii dezvoltării uniforme a Moldovei”

Din cate se vede domnul Mihail Formuzal este un fel de László Tőkés al Moldovei.

Nu poate fi lipsit de importanta ca domnul Mihail Formuzal este cel ce a absolvit Scoala Militara Superioara de Artilerie „M.V.Frunze” din Odessa.  Desi Gagauzia numara doar 161.700 locuitori, se pare ca ar dori sa reprezinte vointa intregii Moldove.

De ce si-a ales domnul Mihail Formuzal momentul acesta pentru declaratii, o poate sti doar el, de ce vorbesc in rusa si nu in turca iar nu stim, dar ce stim cu siguranta este ca un procent de 4,5 % din populatie vrea in Rusia, desi o numesc subtil Uniunea Vamala. Si cum pot oricand sa pretinda la ruperea din republica Moldova, iata ca ceea ce se dorea un exemplu de democratie, este de fapt un fel de sabie a lui Damocles deasupra grumazului moldovenesc.