Duminica a avut loc referendumul din Gagauzia, declarat ca fiind ilegal, dar sustinut de comunisti, socialisti si evident finantat de rusi si sustinut de ei. Se pare ca nici Parlamentul si nici organele in drept nu vor avea ce face, pedepsirea celor implicati fiind aproape imposibila, in schimb s-ar putea merge pe ideea arestarii lui Dodon, care instiga in continuare la organizarea altor referendumuri la Balti sau Rascani.

Daca in cazul Gagauziei se poate aprecia ca bazati pe autonomia lor, pot face cam ce le trece prin cap, Baltiul la fel ca si oricare cartier din Chisinau, nu pot organiza referendumuri ori de cate ori le trece prin cap. Mergand pe aberatiile de acest gen am putea incepe referendumuri ce vizeaza deputatii din Parlament, votand micsorarea salariilor parlamentarilor pana la nivelul celei mai mici pensii din Moldova. Banuiesc ca stiti deja rezultatul unui astfel de referendum.

Am putea incerca un exercitiu democratic prin care sa cerem parerea populatiei cu privire la pedeapsa parlamentarilor si politicienilor ce incalca legea, care iau mita, etc. S-ar putea propune deportarea lor in Transnistria si confiscarea averilor pana la rudele de gradul trei. Sau schimbarea organizarii in Republica Moldova, sa nu mai avem parlament care sa dea legi, sa votam in weekend. Sa nu mai avem politica externa, ci sa ne facem autonomii, de cartier, de zone, de limba. eu cu siguranta stiu ce o sa aleg, autonomia blogerilor de limba engleza.

Gagauzia este un teritoriu pierdut, orice ar face azi conducerea de la Chisinau, nu poate avea impact intr-o zona rusificata [ oricat ar vrea sa ne explice bascanul ca nu e asa, nu l-am vazut sustinand limba gagauza, ci doar militand in rusa pentru a nu se vorbi, scrie sau difuza materiale in limba „de stat”, cum ii place sa numeasca el limba romana. Cum sa convingi o populatie care stie doar rusa ca poate pleca in Europa la munca? Nu exista nici un stat din Europa care vorbeste ruseste, deci pentru gagauzi, singura tara spre care poate merge, este Rusia. Poate ar trebui sa li se dea autonomie largita, adica autofinatata, sa nu mai primeasca nimic de la Chisinau, decat pe ruble. evident si pasaport gagauz, recunoascut probabil de rusi si transnistreni. Sa vedem atunci ce mai zic tovarasii din sud.

Referendum in Gagauzia si Taraclia

Referendum in Gagauzia si Taraclia