Am avut parte iarasi de vesnica disputa legata de limba romana, limba de stat [ nu de alergat ] si limba rusa printre gagauzi. Gagauzii sunt asa cum singuri recunosc un popor turcic si au propria limba, gagauza. Asadar daca soferul cu pricina ar fi fost gagauz, ar fi putut cere sa i se raspunda in gagauza, desi ma indoiesc ca limba o stiu multi moldoveni – mai ales ca nici cei din Gagauzia nu o prea stiu. Asadar, daca ar fi un rus din Gagauzia sau din alta localitate a Moldovei era o alta discutie.

Politistul moldovean si limba rusa

Pe de alta parte, asa e datul acum in Moldova – avem vorbitori de limba rusa, romana si unii chiar de moldoveneasca. Cum politistul sigur stia si limba rusa, parca a si zis ca o cunoaste, cred eu ca pentru a scapa de tensiuni, putea vorbi cu el in limba rusa si gata. Pe de alta parte, daca citim stirea pe siteul Gagauzinfo, descoperim ca daca nu stim rusa, nu prea avem ce face, pagina principala cel putin este doar in rusa! Asadar unde-i adevarul? Sunt obligat sa vorbesc in rusa ori de cate ori mi se cere, sau daca merg in Gagauzia – sau pe site-urile lor, ar trebui sa fie in limba gagauza sau limba romana?

Deci legal eu cred ca politistul avea dreptate, atata timp cat nu am vazut obligatia la angajare de a sti limba rusa si/sau gagauza, daca esti in Chisinau. DA, probabil ca in zona ar trebui ca toti sa se poata intelege, dar asa cum nu mergi in Germania si ii ceri sa-ti vorbeasca in rusa, cred ca nu e ok nici in Chisinau sa ne oblige sa le vorbim in rusa, atata timp cat ei nu vor sa invete limba romana. Adica daca tu de ce nu stii limba de stat dar vrei sa invatam noi limba rusa [ care nu este nici macar limba ta materna? ].

Polițistul și limba româna

Polițistul moldovean si limba rusa