Cate lacasuri sfinte a ctitorit Stefan cel Mare
Recent am fost intrebati cate Manastiri sau biserici a construit Stefan cel mare pe actualul teritoriu al Republicii Moldova? Raspunsul trist pentru basarabeni, este din pacate: „Stefan cel Mare si Sfant nu a construit nici un lacas sfant pe actualul teritoriu al Republicii Moldova”.
Toate bisericile si manastirile construitre de Stefan Cel Mare si Sfant au fost construite in timp de pace, in cinstea celor 22 de victorii in luptele duse cu dusmanii Moldovei. In total domnitorul Moldovei a dus 24 de batalii, din care a pierdut doar doua.
In perioada 10 iulie 1466 – 3 septembrie 1469 a fost ctitorita Manastirea Putna. In perioada 8 iunie – 13 noiembrie 1487 a fost construita Biserica „Sfântul Procopie” din Milişăuţi. Cu cativa ani inainte a fost ridicata in numai un an, Biserica „Sfântul Nicolae” din Chilia, in anul 1482.
La 13 iunie 1487 a inceput constructia unei biserici, la Pătrăuţi, Biserica „Sfânta Cruce”, aceasta fiind cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile voievodului.
In perioada 1 mai – 15 octombrie 1488 la Suceava a fost ridicata Biserica „Sfântul Ilie”. In acelasi an a fost ridicata si Biserica „Sfântul Gheorghe”, Mănăstirea Voroneţ, in perioada 26 mai – 14 septembrie 1488.
Vasluiul a fost si el daruit din mila domnului Moldovei, Stefan cel Mare cu Biserica „Tăiera Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, in perioada 27 aprilie – 20 septembrie 1490. In anul urmator, in perioada iunie 1491 – 10 august 1492 la Iasi este ridicata Biserica „Sfântul Nicolae”.
In perioada 30 mai – 28 octombrie 1492 la Harlau este ridicat inca un lacas de cult, Biserica „Sfântul Gheorghe”, iar intre 9 iulie 1493 – 12 octombrie 1494 va fi ridicata Biserica „Adormirea Maicii Domnului”de la Borzeşti.
Lista continua dup acum urmeaza: Biserica episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” la Huşi, in 1495, apoi in acelasi an Biserica „Sfântul Nicolae” din Dorohoi, Biserica „Sfântul Nicolae”, Mănăstirea Popăuţi la Botoşani, Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” de la Războieni, apoi la Tazlău este ridicata Biserica „Naşterea Maicii Domnului” in perioada 4 iulie 1496 – 8 noiembrie 1497.
Inca noua biserici sunt construite, acestea fiind Biserica „Înălţarea Domnului” cunoascuta ca fiind Mănăstirea Neamţ, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piatra Neamţ, Turnul clopotniţă cu paraclisul „Sfântul Ioan cel Nou”si Mănăstirea Bistriţa, Turnul clopotniţă al bisericii „Sfântul Ioan” din Piatra Neamţ, Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” la Volovăţ, Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”sau Mănăstirea Dobrovăţ, Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”din Reuseni, Biserica „Sfânta Parascheva” la Râmnicu Sărat si Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul Scânteia.