M-am decis sa scriu acest articol acum cateva zile, insa cum a trebuit sa merg la concertul oferit in mod gratuit de renumitul cantaret Ion Suruceanu, a trebuit sa aman acest subiect.

Cheianu si tiganii

Totusi nu ma pot dezice si trebuie sa-l reiau, astazi fiind luni, o noua zi de munca iata ca abordez problema tiganilor din Romania si grija domnului Cheianu pentru ei.

In primul rand m-amirat postarea de pe FaceBook caci din cate stiu nu l-am vazut pe domnul Constantin Cheianu un mare iubitor al romanilor si al Romaniei. Nici macar al unirii intre cele doua state cu majoritate cetateni romani, asa ca marea sa grija fata de numarul tiganilor si integrarea lor in societatea romaneasca ma mira.

Mai ales ca daca ar fi calatorit si in alte tari ex-comuniste ar fi observat ca situatia este cama aceiasi in Ungaria, Cehia sau in fosta Iugoslavie. Iar intre castele din Romania ale romilor miliardari si cele din Soroca nu am vazut mare deosebire. Nici macar in modul in care se manifesta la nunti (a se vedea vizita lui Florin Salam in Moldova).

Si atunci? Care e marea problema? Probabil in felul in care ne referim la ei. Sa nu uitam ca si maestrul Botgros este tigan, iar Stefan Banica jr este pe  jumatate, iar tatal sau, renumitul actor 100% tigan. Ion Voicu si cati altii! De ce nu vorbim despre cum s-a integrat Damian Drăghici in societatea romaneasca sau in cea internationala?

De ce discutam mereu de niste subiecte la care stim deja raspunsul? Cum in 20 de ani Republica Moldova nu a ajuns la nivelul tarilor civilizate din lume, cum media din Moldova este departe de cea mondiala, la fel si o parte din comunitatea detigani de pe ambele maluri de Prut nu a ajuns la nivelul celei din Spania sau Suedia. Erau multe de spus, insa ma rezum doar la cele cateva randuri, in care cred eu ca am pus punctul pe J!

Cornel Basarabescu