Acest articol a fost scris acum multi ani pe e-Moldova, dar acum este in arhiva, asa ca am decis sa-l actualizam. Mai ales ca se pare ca in Moldova unii confunda libertatea cu alegerea alfabetului chirilic modern, rusesc. Ca si cum nu ar sti ca el provine din Bulgaria, si ca a fost folosit de ceel doua tari romanesti aproape in acelasi timp. Muntenia cu doar cativa ani mai inainte, nesemnificativ la scara istoriei.

Asadar, nu poate individualiza Moldova alfabetul chirilic, nu o poate „distanta” de Romania, ci o poate readuce doar in „bratele” rusilor.

Bulgaria – mama alfabetului chirilic

Bulgaria (bulgara България / Balgariia) sau Republica Bulgaria este o tara situata in partea sud-estica a Europei, in estul Balcanilor si la sudul Roamaniei. Capitala Bulgariei este orasul Sofia. Impreuna cu Romania, Bulgaria a facut parte din ultimul „val de extindere” al Uniunii Europene, devenind stat-membru la 1 ianuarie 2007. Din 29 martie 2004, acest stat este si membru al NATO, alaturi de Romania. Pe o suprafata de teritoriu de aproape trei ori mai mare decit cea a R. Moldova traiesc circa 7,3 milioane de locuitori. Limba de stat este bulgara, iar religia dominanta – ortodoxia. Moneda oficiala – Leva bulgara (adica tot leu- asemanare cu vecinii de la nord). Bulgaria este formata din regiuni ale provinciilor antice Tracia, Moesia si Macedonia. Marea Bulgarie din timpuri romane a fost numita Moesia si era locuita de o populatie mixta de origine traca, greaca si daca, majoritatea vorbind greaca sau o limba sub-latina cunoscuta drept romanica.

Proclamatia de la Islaz

Pe la mijlocul sec. al VII-lea, regiunea a fost invadata de slavi, care au si influentat considerabil limba bulgara. In 632 bulgarii, condusi de hanul Kubrat, au format un stat independent cunoscut ca „Bulgaria Mare”, marginit spre vest de Delta Dunarii, spre sud de Marea Neagra, spre sud-est de Muntii Caucaz si spre est de riul Volga. Bizantul a recunoscut noul stat printr-un tratat semnat in 635. Istoricii considera tratatul de pace semnat cu Bizantul in 681, si stabilirea capitalei la Pliska, la sudul Dunarii, fondarea primului Imperiu Bulgar. In 864, Bulgaria a acceptat ortodoxismul ca religie si a devenit o mare putere in secolele IX si X, timp in care s-a luptat cu Imperiul Bizantin pentru suprematia in Balcani. In acea perioada alfabetul chirilic a fost creat in Preslav si Ohrid, adaptat fiind dupa alfabetul glacolitic, creat de calugarii sfinti Chiril si Metodiu. Secole mai tirziu, acest alfabet, impreuna cu limba bulgara veche, avea sa devina limba culta scrisa a Estului Europei, cunoscuta drept Slavona Bisericeasca. Din 1185, al doilea Imperiu Bulgar a fost o putere importanta in Europa, timp de doua secole. Au urmat cinci secole de dominatie otomana. In 1878 s-a proclamat Principatul autonom al Bulgariei, iar in 1885, principatul s-a proclamat regat independent, recunoscut abia in 1908. Imputernicirile sefului statului bulgar sint similare celor detinute de presedintele R. Moldova. Bulgaria are un parlament unicameral , format din Adunarea Nationala, sau Narodno Sabranie. Adunarea Nationala are 240 de membri alesi pentru patru ani. Partidele politice trebuie sa primeasca minimum 4% din votul total national pentru a fi reprezentate in Parlament. Majoritatea populatiei acestei tari (84%) o constituie bulgarii. Mai exista doua minoritati mari de turci (9.4%) si de rromi (4.7%).

In poza aveti Proclamaţia de la Islaz 1848, deci pentru cine nu stie, Localitatea Islaz se afla în județul Teleorman, Romania, adica in fosta Tara Romaneasca (sau Valahia), deci o revenire la scrierile de acum 150 de ani, nu ar rezolva nimic pentru Moldova!