Am decis si noi sa publicam o biografia lui Grigore Vieru, pentru a da ocazia cetatenilor din Republica Moldova sa mai mediteze odata la ceea ce sunt si la ceea ce doresc sa fie. „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.

Grigore Vieru

In speranta ca aceste cuvinte ale marelui poet vor reusi sa stearga ceata de pe ochii multora, iar Festivalul Concurs „Două inimi gemene” va lamuri pe toti ce sunt si unde se indreapta Moldova, iata biografia lui Grigore Vieru, pe scurt.

Pe 14 februarie 1935, Grigore Vieru s-a nascut in satul Pererâta din fostul judeţ Hotin, fiu al lui Pavel Vieru şi Eudochia Vieru, născută Didic. In 1957, fiind student, a debutat  cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”. Este absolvent al  Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie.

Redactor la revista Nistru, a inceput sa scrie din ce in ce mai mult pentru copii, reuseste sa publice ca redactor la editura Cartea Moldovenească, inca două plachete de versuri pentru copii: „Făt-Frumos şi Curcubeul” şi „Bună ziua, fulgilor!”.

Anul 1964 a insemnat si primul poem patriotic, dedicat lui Mihai Eminescu, poemul „Legământ”. Cele trei poeme aparute in 1968 vor arata drumul si destinul sau romanesc: „Tudor Arghezi”, „Lucian Blaga”, „Brâncuşi”. Din acel an, doar cine nu are ochi sa vada, mai poate spune ca ilusrtul poet Grigore Vieru nu este roman.

În 1970, editura Lumina publică „Abecedarul”, semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru. Este cartea pe care copii Moldovei invata sa simta romaneste. Poemul „Curcubeul”, în care s-a găsit „ascuns” tricolorul românesc va duce la retragerea din librarii a volumului selectiv de versuri pentru copii „Trei iezi”. [mai mult]

La 16 ianuarie 2009, in urma unui accident care pare mai mult decat straniu, asemeni celor ce i-au cantat versurile, moare intr-un accident de masina, pe cand se intorcea de la un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu.