Cvas din paine – reteta de casa
Desi multi romani nu sunt obisnuiti cu cvasul, in Moldova consumul de cvas pe cap de locuitor este similar cu cel din Rusia si Ucraina. Totusi desi la toate colturile se vinde cvas din paine, sau la super market hasesti cvas imbuteliat, recomandam sa va preparati propriul cvas din paine acasa, apoi sa-t tineti la rece si sa serviti ori de cate ori doriti sa va racoriti.
Cvas din paine
Pentru a prepara Cvas din paine in casa aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 800 gr. de paine neagra
– 5 + 1 litri de apa fiarta
– 20 gr. de drojdie propaspata
– 1/2 pahar de zahar brun
– 50 gr. de stafide
– cateva frunze de menta proaspata.
Dupa ce ati pregatit ingredientele de mai sus, taiati painea in cubulete mici, apoi le rumeniti la cuptor, dar nu prea mult, doar cat sa prinda culoarea maronie.
Apa se fierbe iar dupa ce da in clocot adaugati painea prajuta si lasati 3 sau 4 ore vasul acoperit, pana se raceste continutul. Intre timp punem zaharul la caramelizat, pentru cine nu stie cum, e destul de simplu, se ia un ceaun se pune la foc mic si se mesteca pana se topeste tot zaharul. Cand zaharul este complet topita, adaugam 1 litru de apa fiarta pentru a obtine un lichid dulce, amestecam pentru omogenizare.
Dup ece au trecut cele 3-4 ore luam si strecuram paine aprajita printr-un tifon, amestecam drojdia dizolvata in apa calduta cu zaharul preparat mai inainte, si gata, punem la fermentat pentru 2 zile! Servim cu placere de la frigider.