Sincer sa fiu eram sceptic fata de realizarea filmelor despre istoria Moldovei ale lui Igor Dodon, dar daca ma uit la ele, vad ca in proprtie de 90% respecta adevarurile istorice. Nu am ajuns inca la unirea Moldovei cu Muntenia si nici la Marea Unire, la cotropirea tarii de catre rusi, etc. dar apreciez ca a spus primul mare adevar, moldovenii sunt urmasii dacilor, ceea ce evident ii face de-o seama cu restul romanilor. In rest este evident istorie, pe care cat de cat o stim cu totii si o interpretam diferit uneori.

Igor Dodon, istoria si politica Moldovei

In partea a treia am ajuns la 1812, cand se zice corect ca rusii au rupt Moldova in doua. Faptul ca inca se mai insista cu limba moldoveneasca, este o hiba sa-i zicem asa, desi azi 99% dintre moldoveni stiu ca intre limba romana si cea moldoveneasca nu sunt diferente, una fiind de fapt un dialect iar alta o limba moderna. Interesant este ca se atinge si Unirea de la 24 ianuarie, a Moldovei de vest cu Valahia [ de ce nu Tara Romaneasca sau Muntenia? ], tratata cat de cat decent si pe scurt.

Unde era problema? La faptu ca se presupun ca se radea de molodveni – desi ei au propus unirea, ba chiar domnitorul era unul moldovean, iar faptul ca s-a mutat capitala la Bucuresti a transformat Iasul un oras de provincie i-a nemultumit pe unii. Asa o fi, si azi multe-i nemultumesc pe unii sau pe altii, cum se zice – nu-i poti multumi pe toti, ceea ce nu inseamna ca faci ceva gresit. Mi se pare interesant ca se aminteste de Pogromul de la Chișinău, din 1903 – de car eevient se fac responsabili rusii, aliatii lui Dodon. La fel de bizara este ideea ca Mateevici a scris despre limba”moldoveneasca”, far aa gasi in poezia lui cuvantul moldovean – ce-i drept nici roman, de aici si confuzia.

A urmat evident momentul 1917 si Sfatul tarii, care este bine ca a declarat independenta Basarabiei, dar oare e la fel de bine ca a optat pentru unirea cu Romania? Este hilara ideea ca Romania, care abia facea fata razboiului cu nemtrii, ar fi facut nu stiu ce manevre in Basarabia, suparand Rusia – unde isi trimisese tezaurul. Dar nu se putea merge cu adevarul istoric prea departe, pana la urma este un film facut de Igor Dodon. Mai pe scurt, in opinia sa romanii i-au pacalait pe moldoveni, la fel cum azi la randul lor ei ii pcalesc pe romani luandu-si pasapoarte romanesti.

Dodon si istoria