Am primt azi pe FaceBook informatia de la timpul.md, drept sa spun ma minunez, se arata negru pe alb ca in 1712 moldovenii erau romani, sau cel putin asa stia Dimitrie Cantemir. Teoretic asta stiau si turcii, unde domnitorul a stat o vreme, dar si rusii care l-au adoptat si l-au citit. Oare stia el drept, sau era indus in eroare de comunistii nascuti in 1944? Cine poate sti adevarul, azi dupa mai bine de 300 de ani?

Dimitrie Cantemir

”Hronikon a toată Țara Românească (carea apoi s-au înpărțit în Moldova, Munteneasca și Ardealul) din descălecatul ei de la Traian, Împăratul Râmului. Așajderea pentru numerele, carele au avut odată și carele are acmu, și pentru Romanii care de atuncea într-însa așăzându-să într-aceaș și până acmu necontenit lăcuesc.”

Asta spunea Dimitrie Cantemir, un fel de inaintas al Vasile Stati, asta din urma parca ceva mai istet am zice noi. Ciudat ca Dimitrie Cantemir stia ca pana la urma romanii nu sunt in Oltenia, chiar daca minteste de raul Olt, el ne spune de cei din Maramures, de unde se zice ca a descalecat chiar Dragos. Eu unul nu am trait pe acele vremuri, cerd mai dedraba in ce spun comunistii, au venit de peste Prut si nea-u furat limba, ei cred ca tamaceau ceva in daca lor, limba lui Burebista si Decebal, dar au prins repede la graiul dulce moldovenesc, l-au furat si au fugit cu dansul peste gard.

Mai zicea Dimitrie Cantemir in scrierea sa, evident nefondata stiintific, dupa 1812, cu chiar cu 100 de ani mai devreme:

„Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci româneasca, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «Stii româneste?»

Eu te las cititorule sa citesti in Timpul mai mult, crezi pe cine vrei si de cine-ti place mai mult, eu raman „moldovan” si graitor de „moldovinieasca„, asa e mai bine, sa nu ma amesytec cu restul, sa nu-mi fure cusma de pe cap! Sa ramana el, Dimitrie Cantemir daca vrea roman, eu nu vreu! Vreau sa stau cu Tolea aici si sa va contrazic pe toti!