Am dorit de mult sa fac un studiu despre minoritatile din Republica Moldova, insa mereu m-am impiedicat de un zid: care este majoritatea, ca sa pot determina mai apoi minoritatile. Am zis sa iau cateva exemple de la tarile mai mari, care si-au facut studii detaliate despre minoritati, cu dublul scop de a le cunaoste si de a le ajuta sa se identifice in peisajul cultural al tarii respective.

Moldova – asa cum a fost odata

In Republica Moldova exista se pare numai minoritati, nu exista nici o majoritate, cel putin la nivel de perceptie unanima. De exemplu sa o luam dupa limba: avem o majoritate vorbitoare de limba rusa (in fapt) dar nerecunoscuta astfel de catre constitutie, avem vorbitorii de moldoveneasca si de romana, apoi de gagauza, ucrainiana, rusa, etc.

Deci pana la urma la limba e clar, minm 5 minoritati, caci daca aduni vorbitorii declarati in sondaje, depaseste populatia republicii. Urmeaza etnic, unde avem la fel cele minim 5 categorii etnice, unii se considera moldoveni, alti romani iar cel putin majoritatea transnistreana se considera un fel de rusi.

Apoi ca ideal, avem idealul european impartit cu cel unionist, cel asiatico-rus legat de iubitorii Rusiei si ai fostei uniuni sovietce, separatistii si altii. Iarasi nu avem o majoritate, care sa spuna clar : vrem sa ne unim cu China sau cu Africa, dar sa spuna ceva, sa stim si noi cu cine defilam.

Mai avem minoritati istorice, caci exista unii care se trag din pre-moldoveni, un fel de geto-daci+traci, vorbitori de pre-latina. In fine, ca sa nu o lungesc, astept sa ma luminati voi cititorii, care este majoritatea in Republica Moldova? Si care Minoritatea!