Am incercat si noi sa privim lucrurile in profunzime, alaturi de Lorena Bogza, caci luni este ziua care face diferenta intre Moldova si Romania, cand vine vorba de programul TV. Daca alte programe sunt transmise cu mare placere de trusturi media, ma refer evident la programele in limba rusa, care reprezinta 90% din piata de media din Moldova, ei bine, singurul post TV integral in limba romana, PRO TV, ne asigura in fiecare luni ca emisiunea „In Profunzime” va avea un invitat, sau de ce nu, mai multi.

Lorena Bogza – In Profunzime

Lorena Bogza, a ales sa invite de data asta reprezentanti ai celor trei partide din fosta AIE 1 si AIE 2, care spera sa formeze, AIE 3. Parca discutam pe iPhone sau iPad, nu de politica din Moldova. Foarte atenti sa explice in profunzime ideile lor nastrusnice despre ce va urma, iar toti sunt siguri ca nu vor urma alegeri anticipate si ca se vor impaca pana la urma, politicienii nu uita ca de fapt ei nu vor decat ciolanul (hai sa zicem ca domnul primar Chirtoaca a recunoascut ca renunta la sefia Chisinaului, daca cei de la PLDM o cer – dar de la zis pana la fapte…).

Cat de in profunzime mai poate privi un cetatean din Moldova situatia politica, daca totul este asa de transaparent? Ce concluzii tragem? Ca toti se vand, sunt vanduti sau cauta sa cumpere.

PLDM-isii fruntasi ne exploca ce multe au facut ei de cand sunt la guvernare. Dar nu ne explica de ce noi traim din ce in ce mai prost. Si de ce ei sunt primii la maorari, iar noi, cetatenii ultimii la indexari.

Visul european e un vis, evident mai placut decat cosmarul rusesc al CSI sau al spatiului asiatic, sau al tancurilor din Transnistria. Dar e totusi un vis. Fara corupti dar cu o tara corupta, fara incredere si cu miscari anti-mafie televizate, cu Jurnale TV vandute sau inraite impotriva unui batranel cu ghimpi, ma mir daca nu cumva mai in profunzime decat ata nu se poate. Cred ca pana cand nu vom intelege mesajul din clipul lui Ion Paladi, suntem sortiti a fi masa de manevra a politicienilor corupti din R.M.