Stateam si analizam putin situatia din Republica Moldova, la o bere impreuna cu prietenii din Chisinau. Privin indelung fostul pachet de unt taranesc, am descoperit ca s-a transformat in „cristianscoe” si ma intrebam unde o fi cel autohton. Important este ca inca mai exista denumirea de unt si cea de vaca. Unde a disparut taranul moldovean nu stim, probabil este peste granita, la munca.

Unt cristianscoe sau taranesc

Sa fie nostalgina dupa trecutul glorios, sau o tehnica de a dezvata omul sa gandeasca in propria limba?

Am luat exemplul de la unt, insa cu siguranta ca veti posta si voi alte astfel de exemple pe facebook, cu posibilele explicatii.

Si toate astea se intampla in timp ce iarasi Rusia a interzis vinul moldovenesc, ca repercursiune pentru aspiratiile europene ale moldovenilor.

Ce s-ar intampla daca am incepe si noi sa interzicem ba una ba alta de la rusi? Desigur ca frica de a ramane fara gaz este mai mare, pe asta cred ca se bazeaza si rusii, insa cred ca o mai mare stima pentru sine a moldoveanului ar insena mai mult decat frica asta de sperietoarea ruseasca.

Daca e sa tragem o concluzie cu vinul moldovenesc, eu zic sa se dea o lege, prin care cei ce exporta in Rusia sa fie amendati. Evident sa nu se aplice legea, dar sa vedem daca le place, si daca mai au cu ce sa ne ameninte. Imi aduc aminte de aramata, lent-majorul ne tot ameninta ca o sa ne tunda, daca nu facema aia sau aia, ei bine, intr-o luni ne-a gasit pe toti tunsi „la zero”, am murit de ras, vazand ochii inrositi ai „zbirului” care ne-a interzis sa ne mai tundem pana la sfarsitul armatei.

Ma gandesc ca aplicarea retetei din aramata pentru sovietici, ar da mai multe rezultate decat frica asta nesfarsita. Sa facem in asa fel incat sa priceapa ca si in Moldova mai exista OAMENI!