Redobandirea cetateniei romane
Etapele redobandirii cetateniei romane de catre cetatenii moldoveni nu s-au schimbat prea mult in ultimii ani, dar pentru a veni in sprijinul celor ce vor sa redobandeasca cetatenia romana, vom relua putin subiectul. Reamintim ca in scurt timp acest proces se va inchide, avand in vedere ca deja cei ai caror bunici sunt nascuti dupa data de 1 august 1940, adica au deja mai putin de 73 de ani, nu mai pot depune cererea de redobandire a cetateniei.
Sa vedem ce trebuie sa facem atunci cand ne decidem ca vrem sa ne redobandim cetatenia romana: in primul rand sa alegem pe ce linie vrem sa o redobandim – noi va prounem sa mergeti pe linia barbateasca, fiind necesare mai putine documente.
1) Cerere privind redobandirea cetateniei romane, completata si semnata in doua exemplare – se ridica de la Ambasada romaniei sau de la Sectia Consulara.
In cazul in care suteti casatorit(a) cu un cetatean roman va trebui sa anexati si copii legalizate dupa documentele sotului – sotiei. In mod evident aveti nevoie de documentele persoanle – buletin sau pasaport.
2) certificatul de cazier judiciardin Romania, emis cu cel mult 6 luni in urma; cazierul moldovenesc.
Cazierul moldovenesc este ultimul act pe care o sa-l adaugati, ca sa fie cat mai recent. Cazierul romanesc se poate obtine si prin Ambasade sau Consulate romanesti.
Potrivit legii cetateniei romane, persoana care face o cerere de redobandire a cetateniei romane poate solicita redobandirea sau acordarea cetateniei romane, in acelasi timp, si pentru copiii minori (care nu au implinit varsta de 18 ani).
In cazul in care va aflati legal intr-o tara, nu este nevoie sa veniti in Republica Moldova pentru a depune acte, sau pentru a depune juramantul, daca sunteti sigur ca veti fi in aceiasi tara si peste un an, atunci veti putea fara probleme sa depuneti documentele pentru cetatenie in tara respectiva.