Se pare ca sanctiunile promise de intreaga comunitate internationala au pus pe ganduri administratia de la Moscova, Puti intrand pentru moment in „silenzio stampa”, mai ales ca un portavion nuclear se pregasteste sa intre in Marea Neagra. Sa fie linistea diniantea furtunii sau de fapt Vladimir Putin merge pe burta, actionand fara sa mai urle in gura mare cat este de viteaz?

Scenarii posibile in Ucraina

Spre deosebire de situatia din 2008 din Georgia, acum SUA, Uniunea Europeana si China s-au pus pe capul Rusiei si a lui Vladimir Putin. Cu siguranta [ 99% ] ca nu se va ajunge la un conflict armat mondial, de dragul Ucrainei, insa deja actiunile rusesti inregistreaza caderi masive, iar daca Rusia doreste sa discute doar cu Cuba si Nicaragua, din punct de vedere economic, atunci cu siguranta ca vom asista la extinderea conflictului si in alte zone din Ucraina, in care majoritatea populatiei este ruseasca. Daca nu, va ramane doar cu Crimeea.

Prezenta unui portavion nuclear in Marea Neagra, din partea NATO este castigul americanilor, iar flota stationata pe veci la Sevastopol este castigul rusilor. De aici deriva cateva scenarii, pornind de la destramarea Ucrainei, pana la prezenta rusa pe granita cu NATO si UE.

Certitudini: Putin nu va ceda Crimeea, insa este posibil sa cedeze Transnistria, pentru a impiedica cumva intrarea republicii Moldova in Uniunea Europeana, caci pericolul intern va fi major pentru Republica Moldova cu etnici rusi anti-americani si anti-europeni, pe cand trasarea granitei pe Nistru ar insemna pierderea definitiva a Moldovei pentru rusi. Pierderea Ucrainei democratice va insemna pentru Rusia un dezastru, insa planul de a o tine captiva, a esuat, deci Vladimir Putin va trebui sa culeaga ce mai ramane, adica o prezenta in Mara Neagra si o zona de influenta proprie.

Portavion NATO in Marea Neagra