Parjoale moldovenesti
O preparat autentic romaneasc din Moldova inrudit cu reteta de chiftele un preparat din Dobrogea este reteta de parjoale sau pârjoală, un fel de mancare cu carne tocata de porc sau amestec, amestecata cu ceapa, cartofi, oua, usturoi si ierburi aromatice, prajite in ulei sub forma de bulgari sau cocoloase lunguiete tavalite inainte prin faina si pesmet.
Se servesc simple si ca orice friptura merg cu cartofi prajiti sau nature, piure de cartofi, varza, salate si muraturi, sau mai merg si cu sos.
Cum se fac parjoale moldovenesti urmareste reteta mea.
Ingrediente
1kg carne tocata
2 cepe
2 oua
5 catei de usturoi
2 cartofi
5 felii de paine
10 linguri lapte
1 lingurita sare
1 lingurita piper macinat
1 legatura marar verde
½ legatura patrunjel verde
3 linguri pesmet
3 linguri malai
3 linguri faina
ulei pentru prajit
Mod de preparare
Carnea tocata se amesteca foarte bine cu sare si piper dupa gust, cartofii, ceapa si usturoiul date pe razatoarea mica, ouale, verdeata tocata marunt si miezul de paine inmuiat in lapte si apoi scurs. Compozitia rezultata se acopera cu o folie de plastic si se pastreaza la rece timp de 60 minute sa i se amestece gusturile. Ingredientele sunt pentru 20-22 parjoale.
Reteta si preparare compozitie parjoale moldovenesti,
Retete compozitie parjoale moldovenesti,
In acest timp se prepara un mix din 3 linguri malai, faina si pesmet, iar intr-o tigaie se pune ulei suficient pentru prajit.
Se scoate carnea de la rece si cu ajutorul palmelor umezite de apa se modeleaza bile de carne care apoi se fac lunguiete si se turtesc intre palme. Se trec prin amestecul de faina, pesmet si malai si se prajesc pe ambele parti in uleiul incins pana cand sunt rumenite.
Cand sunt gata se scot pe un servetel care o sa absoarba surplusul de ulei.
Parjoale moldovenesti, crocante la exterior dar moi si usor zemoase in interior, foarte bune si gustoase cu aroma imbietoare de carne, verdeata si usturoi pe care le mananci cu placere calde langa un piure sau dupa ce s-au racit sub forma de aperitiv.