Recensamantul din Republica Moldova – da cel din 2014 de acum trei ani a scos la iveala date interesante, cum ar fi numarul moldovenilor declarati a fi rezidenti in tara –  2.595.771 din aproximativ trei milioane ( 2.998.335 ) – nu stiu daca sunt aici cuprinsi si moldovenii din Transnistria sau doar cei din partea controlata de Chisinau. La fel de ciudat mi se pare ca doar 400.000 de moldoveni sunt nerezidenti – adica cei plecati la munca peste hotare. Ar fi la un calcul simplu vorba de 13% din moldoveni sunt plecati din tara ( deci nu inteleg cum au raspuns la sondaje 98% – este de fapt vorba de cei gasiti acasa, iar din acestia ma indoiesc ca erau toti acasa si au raspuns in nume personal.

Rezultatele recensamantului din 2014 facute publice dupa trei ani de asteptare

Lasand la o parte inadvertentele din comunicatul facut azi de catre Biroul Național de Statistică, sa vedem ce ne spune recensamantul din 2014: in Moldova sunt doar  7% români si 4,1% ruși, teoreticv ar trebui sa se acorde si romanilor un statut privilegiat ( avand in vedere ca sunt al doilea procent ca numar din populatie! ). Nici la limba vorbita nu stam chiar asa cum spun unii:  23,2% vorbesc limba română si doar 13,5% limba rusă ( daca socotim ca 90% dintre gagauzi vorbesc rusa fara a sti limba de stat – descoperim ca iarasi avem o problema legata de datele reale la nivel global.

Un rezultat extraordinar aratat ca 99% dintre moldoveni au propria casa, ceea ce pare cam bizar dar poate ca este adevarat, daca asa a reiesit din recensamant – asta ar demonstra ca nu este nevoie de locuinte in Moldova? Interesant mai est esi faptul ca dintre cei intrebati doar 75% s-au declarat moldoveni, speram noi ca au inteles bine intrebarea 🙂 !

Recensamant-Republica Moldova

Rezultatele recensamantului din 2014 facute publice dupa trei ani de asteptare